2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Növény

Aszály miatt drágulnak az élelmiszerek

A hőség és az aszály miatt a globálisan jelentősen dráguló élelmiszerek inflációnövelő hatása Magyarországon is érezhető lesz, és ez akadályozhatja a monetáris lazítást, holott a gyenge belső kereslet, valamint az EU/IMF-tárgyalások előrehaladása nyomán kialakult befektetői környezet kamatcsökkentést sürget, nyilatkozta a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
 
 

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég csütörtöki, MTI-hez eljutatott közleményében úgy vélte, hogy a rendkívül meleg és az aszályos időjárás miatt a legnagyobb agrárexportőrök (USA a kukoricát, Oroszország a búzát, Brazília a cukorexportot tekintve) idén gyenge termésre számítanak, Oroszországban pedig már az exportkorlátozások veszélye is felmerül, ami a nemzetközi élelmiszerárak jelentős szintű emelkedését okozza.

"Ennek hatására természetesen Magyarországon is várható az élelmiszerek drágulása, habár nem ilyen jelentős mértékben, hiszen a feldolgozott élelmiszerek áralakulását más tényezők (például a belső kereslet, a bérköltségek) is befolyásolják" - hangsúlyozta Horváth István.A befektetési igazgató elmondta, hogy az élelmiszer alapanyagok drágulása nem jelenik meg egy az egyben a fogyasztói árakban, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az adóterhek emelkedése is növelni fogja az inflációt. Ez a mostani körülmények között azért fontos, mert a gyenge hazai belső kereslet egyértelműen kamatcsökkentést indokolna. Ezt támogatja az is, hogy az IMF/EU-tárgyalások előrehaladásának érezhetően kedvező hatása van Magyarország befektetői megítélésére, ami jól tükröződik a forintárfolyam erősödésében, valamint a kötvényhozamok rég nem látott szintre csökkenésében.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs célját (3 százalék) tartósan meghaladó infláció ugyanakkor az egyre valószínűbb kamatcsökkentés időpontját késleltetheti, így a következő hónapokban még nem lehet számítani monetáris lazításra, tette hozzá Horváth István.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu