2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Az első gigavihar nem volt elég: újabb égszakadás jön, ismét mindent elönt a víz

Felhőszakadás veszélye miatt az északnyugati területeken több járásra másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vasárnap reggel. A katasztrófavédelem a villámárvizek veszélyére figyelmeztet.
 
 

A veszélyjelzésük szerint a nap folyamán az országban bárhol adhatnak még ki további másodfokú riasztásokat a felhőszakadás veszélye miatt. Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Azt írták: többfelé és több alkalommal várható zivatartevékenység. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökés, jég, és elsősorban felhőszakadás kísérhet: egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Vasárnap délutánra szinte az ország bármelyik tájegységén megdörrenhet majd az ég. Nem csoda, hisz minden légköri feltétel adott lesz a zivatarok, köztük a heves zivatarok kialakulásához, melyek a Kárpát-medence felett hullámzó front és az által létrehozott erős összeáramlási zóna mentén fognak rendszerbe szerveződni. A kiadós felhőszakadás miatt nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvízek különösen a nagyobb városokban és hegyvidéki területeken. A felhőszakadás mellett ismét előfordulhat nagy méretű (2-5 cm átmérőjű), néhol akár szignifikáns (5 cm feletti átmérő) jégeső is - írja az Időkép.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt hangsúlyozta: már térdig érő vízfolyás is elég ahhoz, hogy elmozdítson egy autót. Ezért nagyon fontos, hogy ha valahol összegyűlt az esővíz, vagy villámárvíz alakult ki, ne hajtsanak át a vízen autóval.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu