2021. március 9. kedd Franciska, Fanni

Hírek - Növény

Azért minden nem megy - Leszavazták az újabb szigorítást

Elsöprő többséggel elutasította szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése azt a javaslatot, amely a génmódosított organizmusokat (GMO) tartalmazó növények köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön. Egy ilyen változtatást összeegyeztethetetlennek tartottak az egységes piaccal.
 
 

A GMO-t tartalmazó termékek tagállami vétójoga nem is lenne kivitelezhető, mert míg a termesztés a földhöz kötődik, a forgalmazási tilalom aligha kikényszeríthető, miután határok híján bármilyen áru bárhova akadálytalanul elszállítható – jelentette ki. Giovanni La Via, EP környezetvédelmi bizottságának elnöke. Ráadásul az uniós mezőgazdaság jelentős mértékben támaszkodik a génmódosított forrásból származó fehérjékre, legfőképp a GM-szójáka.

"A javaslat fejre állítaná mindazt, amit az egységes piaccal és a vámunióval már elértünk" - idézi az MTI La Viát. A tervezet akár a határellenőrzés visszaállításához is vezethetne a GMO-t engedélyező és tiltó tagállamok között.

MTI-fotó: Balaton József

A környezetvédelmi bizottság elnöke szerint a javaslatot előterjesztő Európai Bizottság semmilyen hatástanulmányt nem végzett, nem mérte fel a várható következményeket. A bizottság áprilisban terjesztette elő a javaslatot, miután érvénybe lépett az a szabály, hogy a köztermesztés esetén a tagállamok dönthetnek külön arról, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott génmódosított növények köztermesztését. A brüsszeli testület szerint a felhasználás és forgalmazás terén is ugyanígy kellene eljárni, ezért nem vonja vissza a jogszabálytervezetet.

A javaslat elvetésével az EP önmagában nem tudja megsemmisíteni a kezdeményezést. A bizottság javaslata csak akkor bukik el végleg, ha a tagállamok kormányait tömörítő miniszterek tanácsa is elutasítja.

Mint ismert, Magyarországon az alaptörvény rendelkezik arról, hogy az állam a testi és lelki egészséghez való jogot a többi között genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal segíti elő. A kormány ennek megfelelően vezető szerepet vállalt a GMO-k elleni európai küzdelemben is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu