2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Növény

Becstelen tett: a katonák felperzselik a búzamezőket

Nem véletlenül hívták elődeink a búzát életnek: a kenyér évezredek óta az emberiség alapélelmiszere. A Közel-Keleten pedig különösen nagy jelentősége van. Sajnos a harci rítus része az is, hogy az ellenség földjeit fel kell égetni.
 
 

Jónak ígérkezett a szíriai és iraki parasztok számára az idei év. Olyan sok esőt kaptak, amennyit már régen nem láttak. A búza- és árpamezők aranyló sárgája bizakodással töltötte el őket, ami a háború sújtotta országokban új reményt is adott. A biztató kilátásoknak azonban hamar véget vetettek a tomboló tüzek, amelyek még a békésebb régiókban is fellángoltak. A tűzvészért a legyőzött Iszlám Állam katonái és az elfoglalt területeken a szír hadsereg egyaránt felelőssé tehető.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A térségben június közepéig tart az aratási idény, de több száz hektáron a tűz falta fel a jövő évi kenyeret.

Minden évben 200-240 hektárt vetek be, de nem tudom éjjel-nappal őrizni. Ha ez így megy tovább, senki nem marad itt, hogy elvesse a búzát"

- mondja keserűen egy iraki paraszt, Hussain Attija. Az Iszlám Állam szokásos eljárása, hogy ha kiűzik egy területről, akkor feléget maga mögött mindent, egyféle kollektív büntetésként azokkal szemben, akiké a föld - magyarázza a viselkedés okát Emma Beals szír kutató.

Utolsó simítások egy megfékezett tűzeset után (Fotó: handelsblatt.com)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu