Drasztikus változás a földeken: ez a négy növény uralja az egész mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
Mindössze négy növény - a szója, a búza, a rizs és a kukorica - uralja a világ mezőgazdasági területeinek többségét, ezeket a fajokat termesztik ugyanis a földterületek 50 százalékán. A kutatók szerint az, hogy évről évre csökken a termesztett növények sokfélesége, komolyan veszélyezteti a fenntartható mezőgazdaságot, valamint jelentősen minimalizálja az emberek étkezési lehetőségeit.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A FAO adatai alapján, a kutatók felmérést készítettek arról, hogy 1961 és 2014 között mely szántóföldi növényeket termesztették a legnagyobb mezőgazdasági területeken. Habár egyes régiókon belül nőtt a növények sokfélesége - Észak-Amerikában 93 különböző fajt termesztenek jelenleg, szemben az 1960-as években jellemző 80-al -, globális szinten azonban egyre nagyobb területeken egyre kevesebb fajt termesztenek a gazdák, és szinte mindenhol ugyanarra a néhány növényre redukálódik a kínálat. A nagyobb ipari méretű gazdaságok Ázsiában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában szinte mind ugyanúgy néznek ki, és több ezer hektáron termesztik monokultúrában kizárólag a kereskedelmi forgalomban értékes növényeket.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Jelenleg mindössze négy növény, a szójabab, a búza, a rizs és a kukorica foglalja el a világ összes mezőgazdasági földterületének 50 százalékát, a fennmaradó 50 százalékon pedig 152 növény osztozik. A világ mezőgazdaságának sokfélesége a 15-16.században változott meg a legnagyobb mértékben, amikor a kereskedelem globális szinten is fellendült. Az 1990-es évek elején élte fénykorát a mezőgazdasági szempontból fontos növények sokszínűsége, ekkor ugyanis nagyon sok fajt termesztettek az egész világon, azóta azonban jelentősen lecsökkent a számuk. 

A kutatók szerint számos problémát eredményez az, hogy egyre kevesebb növényfajt termesztenek a gazdák. Az egyik ilyen a regionális élelmiszer-szuverenitás (függetlenség), az emberek étkezési lehetőségei ezáltal ugyanis évről évre csökkennek, egyre kevesebb élelmiszer közül választhatnak, illetve az eltérő kultúrák szempontjából fontos ételek is veszélybe kerülhetnek. Érdemes ugyanakkor a fenntartható mezőgazdaságot is kiemelni, amely számára komoly kihívásokat jelenthet a termesztett növények sokféleségének csökkenése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03