2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Növény

Csúnya lemaradásban a magyar biogazdálkodás: az egész EU leköröz minket

Magyarországon jóval az európai uniós átlag alatt van azoknak a területeknek a nagysága, ahol ökológiai gazdálkodást folytatnak, hiszen hazánkban az összes mezőgazdasági terület mindössze 3,7 százalékát művelik így. Hiába nőtt tehát öt év alatt több mint 50 százalékkal, 130 ezer hektárról közel 200 ezer hektárra a biogazdálkodást folytató gazdaságok nagysága, a 7 százalékos uniós átlagtól még így is nagyon messze vagyunk.
 
 

Az Európai Unióban 2012 és 2017 között összesen 25 százalékkal, 10 millió hektárról 12,6 millió hektárra nőtt az ökológiai gazdálkodást folytató területek nagysága - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A biogazdálkodásként hasznosított területek az EU teljes mezőgazdasági földterületének 7 százalékát tették ki 2017-ben, és mindössze egy olyan régió volt, ahol a teljes mezőgazdasági terület több mint felén folytattak ilyen gazdálkodást. Ezzel szemben a régiók 13 százalékánál a területek kevesebb mint egy százalékán volt jellemző ez a fajta gazdálkodási mód.

Magyarországon 2012-ben 130 607 hektáron folytattak ökológiai gazdálkodást, míg 2017-ben ez a szám 199 683 hetkárra emelkedett, ami 25 százalékos növekedést jelent. Hazánkban az összes mezőgazdasági terület mindössze 3,7 százalékát művelték ökológiai gazdálkodásban 2017-ben, ami jóval a 7 százalékos uniós átlag alatt van, ráadásul döntően réteket, legelőket jelent.

A statisztikában az összes biogazdálkodásban művelt területet az „átalakítás alatt álló területet” és a „tanúsított területet” összessége teszi ki. Ennek az az oka, hogy mielőtt egy területet „biogazdálkodásnak” minősítenek, átalakítási folyamaton kell átesni, amely akár 2-3 évig is eltarthat.

Az ökológiai gazdálkodás mértéke jelentősen eltér az EU egyes régiói között. Biogazdálkodást legnagyobb mértékben Ausztria Salzburg régiójában folytatnak, itt 2016-ban az összes mezőgazdasági terület mintegy felét (52 százalék) művelték így, ez szintén hegyi legelőket jelent. Hét további régióban az ökológiai gazdálkodás mértéke a teljes hasznosított mezőgazdasági terület egynegyedét tette ki: Severozápad régió Csehországban (30%), Norra Mellansverige régió Svédországban (29%), Calabria régió Olaszországban (29%), Mellersta Norrland régió Svédországban (28%), Burgenland régió Ausztriában (27%), Sicilia régió Olaszországban (26%) és Moravskoslezsko régió Csehországban (25%).

2012 és 2017 között Bulgáriában és Horvátországban több mint 100 százalékkal nőtt az ökológiai gazdálkodásban művelt területek nagysága. Ezzel szemben négy tagállamban is csökkent a biogazdálkodás aránya: Romániában (-10,3%), Görögországban (-11,3%), az Egyesült Királyságban (-15,6%) és Lengyelországban (-24,5%). 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu