2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Növény

Ébredeznek a kártevők: most kell lépni, ha meg akarjuk védeni a fáinkat tőlük!

Fagyos éjszakákkal és nappali hőrekordokkal, de megérkezett a tavasz. Enyhe volt a tél, tartós hideg az idén sem gyérítette a kéregrepedésekben és a rügypikkelyek védelmében áttelelő rovarokat, gombákat, amelyek így jó erőben várták az újabb évet. Érdemes minél előbb elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését és más kerti munkákat.
 
 

Érdemes elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését. Ezzel megakadályozhatja az ember azoknak a kifakadó, kis leveleknek a károsodását, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a fák életének a beindításában. A tavaszi lemosás nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A növények fejlődést lassító éjszakai fagyok, nappali lehűlések hatására elhúzódóan fakadnak a fák, így még senki sem késett el a munkákkal – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A károsítók összetételében tavaly óta nem történt változás. A 2021-re engedélyezett növényvédő szerek listája alapján ezek a teendők:

 • A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket kell használni.
 • Olajos rovarölőkkel a rovarok, atkák ellen kell kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.
 • A tölgy csipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, 2020-ra Budapesten is jelentős kártevő lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán csipkéspoloskánál leírtakkal. Tehát most a törzsön, az ágakon található, imágó alakban. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust.
 • Bőséges lémennyiséggel ezek száma is gyéríthető ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények választéka megfelelő: pl. a Vekatafid A, Champ DP, Microthiol Special, Thiovit Jet. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek ott inkább az alsó dózisokkal kell dolgozni.
 • A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat – az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt - lombtrágyáként engedélyeztették (mint például a Tiosolt és a réz-szulfátot). Ezek is bevethetőek a közterületeken.

Az Agrárkamara kiemelte, hogy a megfelelő növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében valószínűleg választania kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjon a hajtások hervadását, levélérszáradást előidéző apignomónia gomba ellen, vagy olajos készítménnyel permetezzen a csipkéspoloska ellen. Amennyiben a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kis leveles platánon. A vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdázásáról bővebb információ itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu