Elkezdődött: 550 hektárnyi erdővel lesz gazdagabb az ország

agrarszektor.hu
Négy csemete jelképes elültetésével Esztergomban megkezdődött az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, amelyről Nagy István beszélt az M1 televízióban. Jövő tavaszig 86 település környékén 2 millió facsemetét ültetnek el az állami erdőgazdaságok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István a műsorban elmondta, hogy a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek. Az éghajlatváltozás következtében feltétlenül növelni kell az erdősítési programokat új, a megváltozott viszonyokhoz alkalmazkodó fafajták telepítésével is, tudtuk meg az Agrárminisztérium közleményeiből. Az Agrárminisztérium államtitkárai a következő napokban 86 településre látogatnak el annak érdekében, hogy elkezdődjön a fásítási folyamat, mondta el Nagy István.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár, Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója ma már el is ültette azt a négy fát, amellyel megkezdődött a fásítási programj. A most kezdődő ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság területein 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot fognak felhasználni az erdősítéshez.

A 86 települést érintő program több ezer tonna szén-dioxid megkötésével járul hozzá a klímavédelemhez, mondta Zambó Péter. Az államtitkár szerint Magyarország erdői jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, az 550 hektár pedig újabb 8 ezer tonna megkötésére lesz képes. A gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelték az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy akácerdő telepítéséért például most nagyságrendileg hektáronként 3 millió forintot kaphat a gazda, mondta példaként Zambó Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET

"Három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezzük az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti" - jelentette ki Zámbó Péter. Annak érdekében, hogy az intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek is részt tudjanak vállalni az országfásítás programjában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hivatal forrásainak felhasználásával, az Országos Erdészeti Egyesület szakmai partnerségével egy 500 millió forintos pályázat kiírására kerül sor. Ezzel iskolaudvarok, parkok fásítását fogják támogatni.

"Az idén ötvenéves jubileumát ünneplő Pilisi Parkerdő Pilisjászfalu térségében tavasszal mintegy 10 hektár erdő, 120 ezer bükk- és tölgycsemete telepítésével járul hozzá a programhoz" - emelte ki Reinitz Gábor vezérigazgató. Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere beszédében kiemelte, hogy a most elültetett vénic szilt, ezüsthársat, ezüst juhart és magas kőrist további 10 ezer fa követi majd Esztergomban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?