2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Növény

Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

Lassan itt az ideje felülvizsgálni a növények egyszerűségét illető sztereotípiákat. Hiszen az elmúlt években a növények már készítettek magukról szelfit és küldtek a környezetükről mérési adatokat egy műholdnak. Most pedig elérkezett az idő a továbblépéshez: jöhetnek az e-mailező spenótok!
 
 

A modern technológiát használó növények léte közepesen fantáziátlan tudományos-fantasztikus ötletnek tűnhet, de nem az. Elég csak Pete-re, a szelfiző páfrányra gondolni, vagy épp a műholdaknak környezeti mérési eredményeket küldő növényekre, amelyekről az Agrárszektor is beszámolt.

Most pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökeit illeti meg az elismerés, akik nanotechnológiával elérték, hogy emailt küldjenek az általuk ültetett spenótok. Az Euronews cikke szerint a mérnökök egyfajta szenzorrá alakították a spenótot, ami így lett képes érzékelni a talajvízben az olyan, nitrogén tartalmú, aromás vegyületeket, amelyek a robbanóanyagokban is vannak. Ha a növények ilyet érzékelnek, a leveleiken található szén nanocsövekkel jelet adnak, amit leolvas egy infravörös kamera és riasztja a tudósokat.

Bár a cél ezzel alapvetően a robbanóanyagok felderítése volt, a spenótokkal kísérletező tudósok úgy vélik, ezt a módszert felhasználhatják más szennyezések vagy veszélyes környezeti tényezők esetében is. Szerintük a növények segítségével így jobban nyomon követhetik az ökológiai változásokat is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu