2023. december 11. hétfő Árpád
Hatalmas szenzáció: növényekkel küldtek jeleket az űrbe a tudósok

Hatalmas szenzáció: növényekkel küldtek jeleket az űrbe a tudósok

agrarszektor.hu
A növények felhasználásával állítottak elő energiát, majd láttak el elektromossággal különböző szenzorokat a tudósok, és ezek segítségével jeleket küldtek az űrbe. A műholdas kapcsolaton keresztül kommunikáló növényeket erőforrásként felhasználó készülék a maga nemében első a világon, jelentette ki az Európai Űrügynökség.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A holland Plant-E és az angol Lacuna Space vállalatok közös projektje azon az elven működik, hogy a rendkívül kis energiaigényű készülék olyan rádiófrekvenciákon küld jeleket, amelyeket az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak képesek fogni, írta meg a Future Farming. A program az Európai Űrügynökség telekommunikációs rendszerekkel foglalkozó magas szintű kutatásának (ARTES) része.

A szenzor a levegő páratartalmáról, a talajnedvességről és a talaj hőmérsékletéről küld adatokat, vagyis a segítségével különféle mezőgazdasági művelés alá vont földterületekről kaphatunk pontos és aktuális információkat. Az Európai Űrügynökség szerint ez a technológia segíthet majd a gazdáknak folyamatosan nyomon követni a növényeik állapotát, ami a hozamokat is növelhetik majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Plant-E által kifejlesztett rendszer ugyanazokat a mikrobiális üzemanyagcellákat használja áramfejlesztésre, mint amelyeknek a segítségével Pete, a páfrány készíti a szelfijeit a londoni Zoológusok Társaságának állatkertjében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33