Óriási károkat okozhat ez az állat a földeken: így tartanák távol őket a profi gazdák

Óriási károkat okozhat ez az állat a földeken: így tartanák távol őket a profi gazdák

agrarszektor.hu
Forradalmi módszerrel védekezhetnek a jövőben az amerikai szőlősgazdák és gyümölcstermesztők a kártevő madarak ellen. A megoldás alapját egy olyan kamerás megfigyelőrendszer alkotja, amely riasztás esetén drónokat indítana a madarak elűzésére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatócsoportja olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével kamerákkal figyelnék a kártevő madarak felbukkanását a szőlőültetvényeken, illetve a gyümölcsösökben. Ilyen jellegű madarak észlelése esetén a rendszer automatikusan drónokat indítana azok elűzésére, majd a gépek visszatérése után a rendszer visszaállna megfigyelő módba - olvasható a Future Farming oldalán. A tanulmányhoz a csoport két külön tesztet végzett: felmérték a madarak észlelését és a drónok automatikus telepítését. A szakembereknek néhány év alatt sikerült kifejlesztenie egy olyan kamerarendszert és algoritmust, amely felismeri a madarakat, és meg is számolja őket, ahogy azok megjelennek a mezőkön. A drónokat illetően a WSU kutatói nagyon kicsi gépeket alakítottak át és telepítettek a repülési tesztekhez kis parcellákra, szimulált madarakkal.

Az már most látszik, hogy több évbe fog telni, mire ez a különleges technológia kereskedelmi forgalomban elérhetővé válik a termelők számára, mivel egyelőre még számos akadály áll fenn az alkalmazása körül. Egyebek mellett meg kell még oldani annak a biztosítását, hogy a technológia méretarányosan működjön, megfeleljen a szövetségi drónszabályozásnak, és akkor is el tudja riasztani a madarakat, ha a drónok viszonylag gyakran repülnek, és az állatok megszokják őket.

Ez az automatizálási kutatás a harmadik a WSU által a drónokkal és a madárkártevőkkel kapcsolatban végzett három tanulmányból álló sorozatban. Az első azt mutatta, hogy a kézzel működtetett, véletlenszerű repüléseket végző drónok képesek elűzni vagy távol tartani a madarakat a szőlőültetvényektől. Megállapították, hogy a drónok bevetése negyedére csökkentették az ültetvényeken felbukkanó madarak számát.

A második projekt megmutatta, hogy a madarak elűzése milyen hatással lehet a terméshozamra. A kutatók nyomon követték azokat a földeket, ahonnan "kézi megoldással", azaz közvetlenül röptetett drónokkal űzték el a madarakat. A kutatók megállapították, hogy ezeken a földeken mintegy 50%-kal csökkent a sérült gyümölcsök száma.

További megoldás lehet, ha a drónokat ragadozókhoz hasonlóvá tehetnénk, vagy olyan fényvisszaverő propellerekkel szerelnénk fel, amelyek igazán fényesek

- jelentette ki Manoj Karkee, a WSU Biológiai Rendszertechnika Tanszékének docense és a tanulmány szerzője.

A szakember azt tervezi, hogy találkozik a termelőkkel, technológiai cégekkel és más érdekelt felekkel, hogy megkezdjék a következő lépéseket a kereskedelmi forgalomban kapható automatizált drónrendszer kifejlesztése érdekében. Ahogy fogalmazott, ha a drónokat a ragadozókhoz hasonlatossá alakítanák, valamint fényvisszaverő propellerekkel szerelnék fel, az segítene a madarak távoltartásában a szőlőbirtokokon és a gyümölcsösökben. Manoj Karkee ugyanakkor elismerte, hogy a megoldás műszaki paramétereinek letisztázása még éveket vehet igénybe.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31