Évtizedes szélrekord dőlt meg Magyarországon: ez kíméletlen volt

MTI
Megdőlt a széllökés napi rekordja, sokfelé annyi eső hullott, mint a júliusi havi átlag - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vasárnap délután Kunmadarason heves zivatar vonult át, amelyet orkánerejű (több mint 115 kilométer/órás sebességű) széllökések kísértek. 144 kilométer/óra volt a maximum, ezzel megdőlt a július 28-ai rekord (138 kilométer/óra), amelyet 2004-ben Balatonmáriafürdőn mértek - írták. Péntektől mozgalmasabbra, ezzel együtt csapadékosabbra fordult az időjárás. Három nap leforgása alatt nem volt olyan csapadékmérő, amely ne mutatott volna legalább pár milliméter csapadékot. Bár akadtak olyan állomások, ahol csupán 3-4 milliméter fordult elő (például Baján és Hegyeshalomban), országos átlagban nagyjából 31 milliméter esett, sőt nem egy helyen a júliusi átlagos csapadékmennyiség (62 milliméter) is lehullott. A legtöbb eső Nyírlugoson zúdult le, ott három nap alatt 104 millimétert mértek.

Keddre a hőség és a zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést az egész országra. Felhőszakadás veszélye miatt pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedd hajnalban 16-21 fok lesz, a legmagasabb hőmérséklet pedig 28 és 33 fok között valószínű.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?