2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Növény

Ez bámulatos: eddig soha nem látott módszerrel turbóznák fel a talajokat a kutatók

A növények gyökérszőrei kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a talajerózió csökkentésében, írja egy brit tudósok által publikált friss tanulmány. A kutatók be tudták bizonyítani, hogy a gyökérszőrök kapcsolatban állnak a környező talajrészecskékkel, erősítik a köztük levő kohéziót, ezáltal pedig csökkentik a talaj erózióját.
 
 

A talajerózió az egész világon óriási probléma, amely komoly fenyegetést jelent a modern mezőgazdasági gyakorlatokra. Emellett számos termesztett növény, mint például a kávébab, a gyapot és az olajpálma is nagyban felerősíti a talaj erózióját, egészen addig a pontig, ahonnan a talaj már nem képes helyrehozni magát, írta meg a Farming UK. Ez azzal is jár, hogy a talaj sokkal szennyezettebbé válik, vagy leülepedik a folyókban, ami az áradások súlyosbodásához is vezethet, ugyanis ezek a területek gyakran kevésbé képesek megkötni a vizeket. A tudósok szerint nagyon fontos lenne sürgősen megoldást találni erre a problémára, különösen az egyre növekvő népesség és a klímaváltozás fényében.

A Bristoli Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatói most rájöttek, hogy a növények mikroszkopikus gyökérszőrei nagy szerepet játszanak a talaj megkötésében és megerősítésében. Annak érdekében, hogy megértsék a talajerózió megakadályozásában játszott szerepüket, a tudósok már széles körben tanulmányozták a gyökerek tulajdonságait, mint például az átmérőjüket, a hosszukat vagy felszínüket, ugyanakkor a gyökérszőrök és a növények egyéb mikroméretű részeinek hasonló szerepe még nem ennyire jól dokumentált.

A kutatócsoport a vadon növő lúdfű (Arabidopsis thaliana) gyökérszőrökkel rendelkező és nem rendelkező fajtáinak vizsgálata során jött rá arra, hogy a gyökérszőrök komoly szerepet játszanak a talajerózió csökkentésében, és ha megfelelő sűrűségben ültetik az ilyen gyökérszerkezetű növényeket, képesek szinte veszteség nélkül megkötni a talajt, míg a másik, szőrökkel nem rendelkező gyökérzetű növény nem tudott javítani a helyzeten.

A tudósok több kísérletet is végeztek a gyökérszőrök talajmegkötő és -stabilizáló hatásának vizsgálata során. Claire Grierson professzor, a tanulmány egyik fő szerzője elmondta, hogy a felfedezésük mérföldkő lehet a talajerózió elleni küzdelemben.

Három lehetséges módon erősíthetik meg a gyökérszőrök a talajt. Vagy közvetlenül magukhoz kötik a részecskéket, vagy olyan anyagot választanak ki magukból, ami megerősíti a talajt, vagy olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyet a talajbaktériumok fel tudnak használni a folyamat során

– mondta Claire Grierson.

A csapat most azon dolgozik, hogy kiderítse, melyik elmélet lehet helyes, és hogy megtalálják a talaj erősítéséért felelős molekulákat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu