Így is trágyázhatod a növényeket: ha jól csinálod, még pénzt is spórolhatsz

Így is trágyázhatod a növényeket: ha jól csinálod, még pénzt is spórolhatsz

Nagy Z. Róbert
A lombtrágyázás egyre elterjedtebb, pedig pár évtizede még csak tüneti kezelésre javasolták ezt. A levélen keresztül bejuttathatunk a növénybe biostimulátorokat, hasznos növényi kivonatokat, mikrotápanyagokat és akár a fejlődésüket segítő, sőt gomba és baktériumellenes illóolajokat is. A növényvédelem és a műtrágyázás fenntarthatósági követelményeiről is szó lesz az AgroFuture Konferencián május 22-én Kecskeméten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alapvetően a növénynek a gyökere az a szerve, ami a vizet és a vízben oldott tápanyagokat felveszi, majd továbbítja a levelek felé, melyek ezekből a szervetlen vegyületekből a fotoszintézis során szerves vegyületeket állítanak elő a Nap fényenergiájának a felhasználásával. Az újabb kutatások azonban bebizonyították, hogy a növények a leveleiken keresztül is képesek értkelhető mennyiségű tápanyagot felvenni, sőt néhány tápelem esetén ez hatékonyabb, mint a gyökéren keresztül. Ez sokszor hasznos, gondoljunk például egy gyümölcs ültetvényre ahol a fák akár évtizedekig termesztésben vannak, és ott a talaj alaptrágyázása nem oldható meg úgy, mint egy zöldségkultúránál, ahol évente állományváltás van.

Táplálás a leveleken keresztül

A növények lombtrágyázása során fontos figyelembe venni néhány alapvető szabályt, hogy az hatékony legyen és ne okozzon kárt a növényekben. A lombtrágyázásra az a legmegfelelőbb időszak, amikor a növények aktívan növekednek. Fontos továbbá, hogy a lomtrágyákat a leírásuknak megfelelő dózisban juttassuk ki, különben károsodhat is a levél egyes készítmények esetén. A lombtrágyázásnál érdemes figyelembe venni a növények aktuális tápanyag-igényeit is, amit a kezelést megelőzően egy laboratóriumi levélanalízissel deríthetünk ki. Ez sajnos egyelőre nem bevett gyakorlat, hiszen ennek jelentős költsége van, de annak is van költsége, ha olyan tápanyagokat juttatunk ki, amire a növénynek nincs szüksége mert a talajból is fel tudja venni.

Azok a lombtrágyák és biostimulátorok, amelyek a növényes stressztűrését fokozzák nem ritkán akár 20-30 százalékkal is javíthatják a termésátlagot, épp ezért érdemes figyelni a részletekre. Egy ilyen kezelés sor sokat javíthat a jövedelmezőségen, ha szakszerű a kivitelezés, de az is megeshet, hogy amit ezekre költ a gazda összeget, azt nem hozzák be a termesztés során - de akkor sem a hatékonyságuk a probléma. Például, ha azt nézzük milyen nyomott ára van évek óta a rázógépes betakarítású meggynek, akkor egy ilyen ültetvényre nem sok értelme van pluszban költeni. De egy intenzív kultúrában és drágán eladható növény esetén már van létjogosultsága az ilyen kezeléseknek. Tehát a lombtrágyák és a biostimulátorok mindenképp jók a növénynek, de az gyakorta kérdés, és lényeges előre lemodellezni, hogy az árbevétellel visszajön e ez a költség.

Így jut a tápanyag a növénybe

A lombfelületen keresztül történő tápanyag utánpótlás során az ásványi anyagok és tápanyagok a levelek bőrszövetén keresztül jutnak be a növénybe. A vízben oldott és levélre juttatott tápanyagok így gyors és hatékony módon jutnak egyből a levelekbe, a felhasználás helyére, javítva a növények egészségét és fokozva a növekedésüket.

A kicsi is nagyon fontos tud lenni

A makro-, és mezoelemek mellett, azoknál ugyan jóval kisebb mennyiségben, de mikroelemekre is szükségünk van a termesztés során. A mikroelemek kismértékű hiánya alapesetben szemmel látható tüneteket nem okoz, ennek ellenére 10-30 százaléknyi terméskiesést eredményezhet. A Liebig-féle minimum elvet minden növénytermesztőknek fontos ismerni, eszerint a növény a számára szükséges mértékben a legkisebb mennyiségben jelen lévő tápelem arányában veszi fel a többit is. Épp ezért minden tápelemnek optimális mértékben kell a növény rendelkezésére állnia ahhoz, hogy a növény kiegyensúlyozottan fejlődhessen. Hiába jut hozzá a növény az összes tápelemhez, mert ha csak egyikből is kevesebb van, mint kellene, az visszaveti a fejlődésben. Ráadásul a fémek jellemzően lassan mozognak a növényen belül, ezért ezek hiánya (pl.: vashiány esetén) az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek. Épp emiatt a lombtrágya kijuttatását ezekhez a főbb növekedési időszakokhoz kell igazítanunk.

Miért a levélen tápláljunk, ha van gyökér is?

Több olyan körülmény is lehet, ami miatt a gyökéren keresztül egyes tápanyagok felvétele gátolt a növény számára. A talajállapot is korlátozhatja a tápanyag mobilitást. A talaj túl alacsony, vagy magas hőmérséklete esetén is relatív tápanyaghiány léphet fel egyes elemekre vonatkozóan, azért csak relatív, mert a tápanyag ott van, csak lehet, hogy épp nem megfelelő formában, lehet, hogy a gyökér átmenetileg nem működik jól, vagy lehet, hogy a talaj kémhatása miatt egyes elemek felvétele nem megfelelő a növénynek. Amennyiben magasabb a talaj pH-ja az ideálisnál, akkor a Cu, Mn, Fe, Zn mikroelemek felvételére is csak csökkenten képes a növény. Az is lehet, hogy egy adott talajból hiányoznak szükséges tápelemek, ekkor ezek pótlása is megoldható lombtrágyákkal. Erre példa a cink-foszfor antagonizmus, ami meszes talajon alakul ki: amennyiben oda sok foszfor tartalmú műtrágya jut, annak eredményeképp a növény cinkhiányos lesz mert a cink felévétele gátolttá válik. Az is megeshet, hogy nagyon jók az időjárási körülmények és olyan intenzív növekedésben van a növény, hogy a gyökér képtelen a megfelelő ütemben ezt a fejlődést támogatni, ilyenkor is segíthetünk egy kiegyenlített tápanyag összetételű lombtrágyával. Virágzás és termésképzés során megemelkedik a bór szükséglet, amit érdemes felülről pótolni.

Arra kell még figyelni, hogy a lombtrágyázás hatékonyságát sok minden befolyásolhatja. A cseppméret, a szer hígítása, a megfelelő keverés - ez mind technikai kérdés, ám a relatív páratartalom és a levegő hőmérséklete is befolyással van az eredményre. A levél alakja, szőrzete (ha van), vagy a kutikula vastagsága is módosíthatja a szer bejutását Például egy viaszos levelű káposztáról minden nedvesség lepereg, így esetében tapadószer alkalmazása szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?