2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Növény

Ezek a legjobb búzák!

A hivatalos fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információkat adjanak az egyes búzafajták termőképességéről, minőségéről és agronómiai tulajdonságairól. Fajtabúzák éppúgy találhatóak a dobogós helyezettek között, mint hibridek.
 
 

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által koordinált posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon az egyes búzafajtákról. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el, a kísérleteket pedig a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte.

Debrecen-Látókép (Fotó: Oláh Tibor, MTVA)

2017 őszén 10 helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán – összesen 46 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakembereinek segítségével. A kísérletsorozat fajtáit idén először két éréscsoportra bontva állították be. Az elkészült összefoglalóban az általános agronómiai értékek mellett a fajták nyersfehérje-, nedvessikér- és nedvességtartalmára vonatkozó adatait kísérleti helyekre lebontva összegezték. A részletes eredmények itt olvashatóak el.

A legnagyobb érdeklődésre tartó táblázatokat alább az agrárszektor.hu is közreadja.

Korai búzák szemtermése és agronómiai jellemzői (Forrás: GOSZ/VSZT)
Középérésű búzák szemtermése és agronómiai jellemzői (Forrás: GOSZ/VSZT)
Korai búzák szemtermése az egyes kísérleti helyszíneken - az átlagosnál jobbak zölddel kiemelve (Forrás: GOSZ/VSZT)
Középérésű búzák szemtermése az egyes kísérleti helyszíneken - az átlagosnál jobbak zölddel kiemelve (Forrás: GOSZ/VSZT)
Korai búzák nyersfehérje-tartalma (Forrás: GOSZ/VSZT)
Középérésű búzák nyersfehérje-tartalma (Forrás: GOSZ/VSZT)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu