Nem segített az eső: ez a két növény lehet az idei aszály legnagyobb vesztese

Nem segített az eső: ez a két növény lehet az idei aszály legnagyobb vesztese

MTI
A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat - mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Petőházi Tamás hozzátette: a késői tenyészidejű búzafajtáknál lehet még remény, de a javuláshoz nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. A jó termésről a lap keddi cikke szerint már korábban le kellett mondaniuk a termesztőknek, mivel a csapadék lokálisan, kis mennyiségben érkezett, így a kalászos gabonáknak nem sokat használt. A GOSZ elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt záporok, zivatarok csupán néhány négyzetkilométert fedtek le, ráadásul a párás, hűvös idő kedvez a gombabetegségek kialakulásának. 

A piacon továbbra is folyik a tapogatózás, a vevők próbálják lejjebb nyomni az árakat a húsárak csökkenésére hivatkozva, a termelők pedig óvatosan bánnak a még meglévő készletekkel. Annyi azonban biztos, hogy nagy átmenő készlettel nem számolhatnak a búzapiacon - mondta Petőházi Tamás a Világgazdaságnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?