Ezt mondják a gazdák az idei terméskilátásokról

agrarszektor.hu
A kártevőkkel és a jégesővel volt idén a legtöbb baja a gazdáknak, a kórokozóknak kevésbé kedvezett az időjárás. Van, ahol a szárazság veti vissza a potenciális termést, mégis szinte mindenki úgy látja, hogy a tavalyi eredmény most is megismételhető. Márpedig az egy jó átlagos évjárat volt. A kérdés most már csak az ár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Győr-Moson-Sopron megyében, Nagylózs körzetében a szójában nagyjából egy hónappal ezelőtt a bogáncslepke hernyójával kellett küzdeni, most pedig egy atkafertőzést kellett kezelni. "Azelőtt ilyesmivel sosem volt gondunk" - állítja a megkérdezett gazda. Májusban kaptak 160 mm esőt, ami a lehető legjobbkor érkezett a tavaszi szárazság után, és sokáig éreztette a hatását minden kapás kultúrában. Szójából ezért legalább 2,5 tonnát remél a termelő. A kukoricában megjelent a kukoricabogár, de nem kellett még védekezni ellene. Fuzárium nincs, a molyfertőzés viszont jelentős. Sajnos a forróság miatt elkezdtek felszáradni az alsó levelek, plusz folyamatosan rájárnak a vadak a táblára.

160 állatból álló rudlik dézsmálják a termést. Azt reméltem, összejön a 10 tonna, de most már csak a 8,5 tonnás átlagban bízom"

- mérgelődik a gazda.

 

Veszprém megyében érés közeli állapotban van a szója. A virágzás idején nagy volt a szárazság, ami rontott a terméskilátásokon, így most 2,5 tonnát, nagyjából a tavalyihoz hasonló eredményt saccol a megkérdezett termelő. Kukorica itt nincsen, ellenben az ötödik éve szemes cirkot vetnek helyette. "Az időjárás egyre szárazabb, a talajadottságok sem túl jók. Ezen a sekély termőrétegű, 8-12 aranykoronás földön már nem bírtuk megteremteni a feltételeket a kukoricának, hiába lazítottunk és hordtuk rá a pulykatrágyát. A szemescirok viszont aszályban is terem 6-7 tonnát, olyankor is, amikor a kukorica már kisülne. Az ára pedig gyakorlatilag azonos a kukoricáéval - legalábbis az utóbbi két évben nagy rá a kereslet. Szerintem azért, mert a Bonafarm elkezdte nagy tételben felvásárolni, mivel toxinmentes, jó takarmánygabona. Nekem 30 hektárom van belőle, de a környékbeliek is elkezdték termeszteni, most már csak a szomszédságomban eléri a 200 hektárt a termőterülete" - sorolja az apácatornai gazdálkodó.

Borsodban, Borsodszirák körzetében a napraforgó a tavalyi évhez hasonló, de a májusi hideg miatt még mindig egy héttel hátrébb van a fejlődésben. Bár április végéig csak 30 mm eső áztatta a földet, utána itt nagyon sok csapadékot kaptak a növények. Augusztusig 580 mm esett le a térségben, annyi, mint máskor egy év alatt, ebből csak a múlt héten 96 mm hullott. Most is nedves talaj. "A Syngenta-hibridek jól bírják ezt a párás meleget, bár igaz, hogy kétszer gombaölőztünk is. Viszont nem mindig van 4 év két napraforgó között, plusz repce és szója is van a vetésszerkezetben, úgyhogy kórokozó lenne bőven a földben. Most kezdenek az alsó levelek száradni. 300 hektárunk van most belőle, a barna erdőtalajtól az öntéstalajig, a 7-től a 25 aranykoronás földig nagyon eltérő viszonyok közé kerültek a táblák.

Egyelőre a tavalyi termést látom benne, ami 3,9 tonna volt. Viszont szinte biztos, hogy kevesebb lesz az olajtartalma, akárcsak a repcének"

- sorolja a termelő.

 

Ugyanebben a gazdaságban a szója is haragoszöld, most kezdenek telítődni a szemek. "A virágzás idején szárazabb volt az idő a kelleténél. Az alsó hüvelyszinten el is dobta a virágait a növény, viszont az esők után meglepő módon újra virágozni kezdett ugyanott. Ilyen kompenzációs képességet nem is hallottam eddig a szójáról. Ezzel együtt nyitottabb lett az állomány, ami meghiúsította a tökéletes gyomvédelmet, így itt-ott selyemmályvásak a táblák. A bogáncslepkének pedig olyan gradációja volt, hogy a hernyója egy hétvége alatt megette volna a szóját, ha nem kezeljük. Úgy nézem, 2,5-3 tonna lesz a termésátlaga. Az ára miatt aggódom. A vámháború miatt Amerika megint Európára tolja majd a szójáját. A GMO szójával meg nem érünk semmit, senki nem fizeti meg, ahogy az ezzel etetett sertés húsáért sem ad többet a piac."

A kukorica 430 hektáron tenyészik a sziráki gazdaságban. Volt egy jégverés, ami egy kicsit megtépte a  leveleket, de most harsogó zöld a tábla, a termelő szerint benne van a 10,5 tonna, ami egy tonnával lenne több a tavalyinál. Viszont a minőségért küzdeni kell, a táblákban jelen van a kukoricamoly, a kukoricabogár is, a csöveken már látni penészeszedést is. "De ezt legalább el lehet adni. Gondolkoztunk már a szemescirokon, de annak nagyon hullámzik a piaca attól függően, hogy mekkora belőle a lengyel termés. Mivel ott tavaly és idén is aszály volt, most jó a cirok ára, de lehet, hogy jövőre már nem ez a helyzet. Évekig csak nézegethetném a tárolóban a termést" - osztja meg véleményet a megkérdezett szakember.

Borsodban az őz és a vaddisznó okozta kártétel a legjelentősebb, nincs az a kórokozó vagy kártevő, ami felveszi velük a versenyt. A sziráki gazdaságban a  termelés hatékonyságával igyekeznek ezt ellensúlyozni. Az anyagtarékosabb agronómiát a növények fotoszintetikus aktivitását mérő NDVI-felvételekkel , precízebb talajmintázással, pontosabb helymeghatározással és műtrágyaszórással érik el.

 

Bács-Kiskunban Fajsz térségében a megkérdezett gazdaságban nincs szója és napraforgó, de a gazdálkodónak van rálátása a szomszédok termelésére.Úgy véli, a napraforgó átlagos, 3,5 tonna körüli lesz a környékben, míg a szója 2,5-3 tonnás. Utóbbi rosszabbul indult, mint tavaly, és virágzás idején száraz volt az időjárás. A nehéz indulás miatt az ökológiai célterületen - ahol állományban tilos a kemikáliák bevetése - idén sokaknál csődöt mondott a gyomirtás.

Nem tudom, megérte-e a gazdának... Zöldítés címén 10 évre elegendő gyommagot termelt idén..."

- jegyzi meg a termelő, aki idén 120 hektár átlagában vár 12 tonnás kukoricatermést. "Pedig nem a legjobb ütemben érkeztek az esők, ezért 45 hektárt meg is öntöztünk. Azon 14-15 tonna lehet a végeredmény." Hozzáteszi: az idei termés így is kisebb, mint a tavalyi, a gazdatársainál is sok lesült kukoricatáblát lát. Pedig az itteni réti öntéstalajon elvileg bírnia kellene a növénynek a forróságot.  "Nálunk az is sokat számított, hogy paprika után került a táblákra a kukorica, ami sok tápanyagot hagyott hátra. Szerencsére a rovarok is csak kicsi kárt tettek, így nem áldoztunk védekezésre, és minimális a fuzárium-fertőzöttség is. Egészséges termést várunk.

Már csak az a kérdés, hogy a magas árak kitartanak-e a gyenge amerikai kilátások  miatt, vagy az ukrán rekordtermés uralja majd a piacot"

- latolgat a fajszi termelő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 50 hektárnyi napraforgóval rendelkezik a megkérdezett gazdálkodó. Ebből 38-at gyönyörűnek mond, és 3 tonnás termést remél tőle. "4 hektár sajnos mélyfekvésű területre került, ahol a vízzel, aztán meg a gyomokkal volt sok bajom, itt jóval kevesebb lesz a termés. Egyébként az esők érkezési ütemével és mennyiségével elégedett voltam idén, a mostani meleg pedig jót tesz a növénynek" - sorolja a jászárokszállási gazda. Kukoricája kevés van, de az szépen néz ki. A moly védekezési szint alatt van, 8 tonnás átlagot remél, ami megegyezik a tavalyival.

Baranyában, Komló környékén szintén nem volt gond a kártevőkkel, kórokozókkal, de még az eső is mindig megérkezett az utolsó előtti pillanatban - meséli a megkérdezett gazdálkodó. "Nem jók a földejeim, 8-12 aranykoronás barna erdőtalajon van a 40 hektár kukorica. De talajvizsgálat alapján trágyázva tavaly így is megvolt a 11 tonnás átlagom" - büszkélkedik. A helyi vadásztársasággal jó kapcsolatot ápol, ennek tudja be, hogy a vadak is kordában vannak tartva a térségben. Idén is minden oka megvolt az optimizmusra, de csövesedés idején kapott egy nagy jégesőt, a kárt a biztosítónak is bejelentette. "Eddig még mindig jogosnak ítélték a kárigényünket. Most inkább nem jósolok, majd a végén kiderül, mennyi a termés."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?