Ezzel a módszerrel új szintre emelkedhet a takarmány-ellenőrzés Magyarországon

Ezzel a módszerrel új szintre emelkedhet a takarmány-ellenőrzés Magyarországon

agrarszektor.hu
Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését is. Az egyik ilyen fejlett módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hiperspektrális képalkotás lényege, hogy a spektroszkópia és a hagyományos képfeldolgozás előnyeit ötvözve a felvett kép minden pixelén rögzíti a spektrumot, így minden mérés után nagyméretű adathalmaz keletkezik - írja közleményében a Szent István Egyetem. Bár ezt a technológiát már hárminc évvel ezelőtt kifejlesztették, a széles körű használathoz szükséges óriási számítási kapacitások és speciális szenzorok az elmúlt évek informatikai fejlesztésének köszönhetően lettek csak elérhetők. Ezzel egyidőben pedig az alkalmazási lehetőségek vizsgálata is kiemelt kutatási kérdéssé vált az agrárium területén is.

A technológia élelmiszeripari alkalmazásának számos előnye van, hiszen mintaelőkészítés nélkül érintés- és roncsolásmentes, gyors, objektív és valós idejű mérést tesz lehetővé. Az adatok alapján pedig a beltartalmi jellemzők becslésére és minőségi hibák kimutatására is van lehetőség. A módszerrel számos növényi és állati eredetű nyersanyagot, valamint élelmiszert vizsgáltak már a szakértők, a gomba eredetű fertőzések hiperspektrális látórendszerrel történő kimutatása azonban még új, nagyrészt feltáratlan terület

- mutat rá munkájának központi kérdésére a fiatal kutató, aki csiperkegombákon a pókhálós és zöld penész kórokozójának nyomait, darált kukorica mintákon pedig fuzáriumfertőzés nyomait kereste. A gombaeredetű fertőzésekből fakadó minőségromlás számos más termény esetén is komoly gazdasági problémát jelent, így a hiperspektrális képfeldolgozás ilyen célú felhasználása rövid időn belül közvetlen hasznot hozhat az agráriumban.

Fotó: Parrag Viktória
Egy ilyen fejlett monitoringrendszer képes a minőségi szempontból nem megfelelő darabokat kiválogatni, sőt a fertőzést detektálva annak elterjedését az érintett termék eltávolításával megelőzni. A speciális szenzorok technikai fejlődése, áruk csökkenése és az elérhető informatikai eszközök számítási kapacitásának növekedése pedig a közeljövőben még inkább hozzájárul majd a rendszerek gyors elterjedéséhez az élelmiszeripar egyre több szegmensében 

- hangsúlyozza Parrag Viktória, aki szerint ezzel a módszerrel a takarmányok gyakorlatilag korlátlan mennyiségben ellenőrizhetőek lehetnek, ami nagymértékben hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság fejlődéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?