Fellélegezhetnek a magyar termelők: régóta várt fordulat jön az időjárásban

Fellélegezhetnek a magyar termelők: régóta várt fordulat jön az időjárásban

agrarszektor.hu
A talaj szinte országszerte megázva, csak a hőmérséklet marad el hetek óta az ideálistól. Ezen a héten a kezdeti 20 fok körüli maximumokból a hétvégére 25 fok körüliek lesznek, ami már közelíti az ideális értéket, nem jön hirtelen nagy hőség. Így a nagyobb részt napos, száraz időben végezhetőek lesznek a mezőgazdasági munkák, a növényvédelem, a szálastakarmány készítés, ideálisan fejlődhetnek a növényi kultúrák, de az akácvirágzásra és a hordásra is kedvező idő várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten is az egész májusra jellemző hűvös időjárás uralkodott térségünkben - írja a met.hu. A korábbiaknál kevesebb napon és kisebb mennyiségben volt csapadék (hétfőn, kedden és vasárnap sokfelé záporok, csütörtökön és pénteken délnyugaton, szombaton pedig északkeleten). Az elmúlt öt nap során inkább csak délnyugaton és északkeleten esett 5-10 mm csapadék, az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt a csapadékösszeg. A 30 napos csapadékösszeg azonban az ország döntő részén meghaladja a sokéves átlagot, míg a 90 napos meglehetősen változatos képet mutat. A talajok összességében kedvező vízellátottságúak. A felszín közeli és a mélyebb rétegek is kellő mennyiségű nedvességet raktároznak, mindez pedig jó kilátásokat ígér egy nyári, esetleges szárazabb időszakra vonatkozóan. Szárazabb területek vannak azonban délkeleten, arrafelé nem ártana még csapadék. A hőmérséklet ebben az időszakban is 2-4 fokkal a sokéves átlag alatt alakult. A minimum értékek ismét többször, hétfőn, szerdán és vasárnap országszerte 10 fok alá estek. A maximum értékek csak 20 fok körül alakultak, csak kedden, csütörtökön és pénteken a keleti országrészben volt 25 fok közeli a maximum.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az őszi kalászosok közül az árpa és a búza is a kalászhányás, a repce pedig a becő- és magképződés fenológiai fázisában jár. Előbbi növények jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezekre a növényekre rendkívül jól jött az elmúlt hetek csapadékos időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó Miskolc térségében többnyire 6-8, a kukorica pedig 5-7 leveles. Ezek a növények azonban fáznak, a fejlődésük a hűvös idő miatt igen lassú, vontatott, ezen csak a meleg idő segíthet majd. A táblákon megjelenő gyomok viszont igen jól érzik magukat, az esős idő ideális körülményeket teremtett növekedésükhöz. A csapadékos időben a gombás megbetegedések is jelen vannak. Az akác virágzása Miskolcon (bő két héttel később, mint tavaly és tavalyelőtt) a hét végén megkezdődött, a fákon szépen van virág.

Az előttünk álló héten lassan melegszik az idő, keddtől már a csapadék sem lesz jellemző, és nagyobb részben napos időre számíthatunk. Bár kedden, majd csütörtöktől ismét előfordulhatnak záporok, péntektől zivatarok is, de csak szórványos jelleggel. Területi átlagban keddtől a hét végéig nem várható számottevő csapadék, csak kisebb körzetekben okozhat kiadósabb zuhit egy-egy hevesebb zápor. A talaj így szikkadni, száradni fog, csökken majd a nedvességtartalom. Kedden keleten még élénk, időnként erős lesz az északias szél, majd a hét végéig már nem lesz számottevő légmozgás. A hőmérséklet, ha lassan is, de emelkedik, a kezdeti 20 fok körüli maximumokról a hét végére 25 köré erősödik a nappali felmelegedés. A levegő páratartalma a nappali órákban 40-50 % alá esik majd, a gombás megbetegedések visszaszorulnak majd.

A hétre várható melegebb, nagyrészt napos idő a jelenlegi optimális talajnedvességgel szinte minden növényünkre kedvező lesz. Lassan kezd érni a cseresznye és a szamóca (mely esős időben lerohadna). A nyári kapásnövények fejlődése felgyorsul, erőteljesen növekednek majd. A kalászosok és a repce ideális körülményeket kap a szem- és magképződésre, nem jön rájuk nagy hőség. Kedvező lesz a heti időjárás a szálastakarmány készítéséhez is. A csak időnként élénk szélben végezhetők lesznek a növényvédelmi munkák. Az akác a virágzásra (ahol nem fagyott el a tavasszal) nem kap nagy meleget, hogy hirtelen véget érjen, nincs szárazság sem, és a hét nagyobb részében a szél sem zavarja majd a hordást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?