Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium közleményében ismertette előzetesen az új szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét annak érdekében, hogy a magyar gazdatársadalom a KAP Stratégiai Terv hivatalos elfogadása előtt megkezdhesse a felkészülést. Az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megváltoznak a szántóföldi vetésváltás szabályai. Az Agrárminiszter a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervének hivatalos elfogadása előtt ismertette a változásokat, hogy a magyar gazdáknak legyen idejük felkészülniük azokra. Mivel az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Főszabályként, a gazdálkodóknak a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük de Magyarország kidolgozta a rugalmas szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét, melynek fő megfeleltetési pontjai az alábbiakban nyugszik:

  • adott naptári évben a gazdaság teljes szántóföldi területének elegendő legalább 1/3-ad részén (33,33%) vetésváltást végezni
  • a minden egyes táblát magába foglaló vetésváltás legfeljebb 3 év alatt meg kell, hogy történjen
  • bármely három egymást követő évben teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy az adott táblán legalább egyszer más növénykultúrának kell lennie mint a másik két évben
  • bizonyos növények továbbra sem kerülhetnek ugyan arra a területre két, vagy több egymást követő évben (burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye)
  • a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető
  • hibridkukorica vetőmag előállítás céljából termesztett kukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen

Vannak azonban olyan körülmények is, amikor egyáltalán nem kell alkalmazni a vetésváltási szabályokat. Ilyen esetek például, ha:

  • 10 hektárnál kisebb szántóterületet művel a gazdálkodó
  • a terület több, mint 75%-a gyep, vagy egynyári takarmánynövény, továbbá hüvelyes növények termesztése zajlik
  • a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére használt az adott terület
  • évelő szántőföldi kultúrát termelnek
  • parlagon hagyott terület

További lényeges változás, hogy a zöldítés keretében jelenleg kötelező terménydiverzifikáció követelményeit a gazdálkodóknak 2023-tól nem kell betartaniuk. A terménydiverzifikációs előírás alkalmazására az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében lesz a továbbiakban lehetőség. A megváltozott szabályrendszerről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03