2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.27. csütörtök

A keleti határszélen is kisüt a nap, napközben pedig felhőátvonulások várhatók helyenként záporral, hózáporral - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2020.02.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2020.02.27.) napon!
 
 

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2020.02.27.) napon.

2020.02.27. csütörtök: A keleti határszélen is kisüt a nap, napközben pedig felhőátvonulások várhatók helyenként záporral, hózáporral. Késő délután nyugat felől újra beborul az ég, estétől a Dunántúlon és a Dunakanyar tágabb környezetében eső, helyenként havas eső, a hegyekben hó is várható. Az északnyugati szelet több helyen erős, a Dunántúli-középhegység és a főváros környezetében délelőtt viharos közeli széllökések kísérik. Délután fokozatosan délire fordul a szél, átmenetileg mérséklődik, majd estétől a Dunántúlon ismét erőre kap, a Kisalföldön és az Alpokalján pedig viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. Késő estére -1 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Közlekedésmeteorológiai tájékoztató: Változóak lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei. Kezdetben többfelé, majd egyre inkább keleten számítani kell esőre, záporra, így nedves, csúszós útszakaszokra. Csütörtök napközben általában száraz utakon autózhatunk, csak helyenként alakulhat ki zápor, hózápor. Estétől északnyugat felől ismét többfelé várható csapadék. Az ÉNY-i szelet sokfelé erős, csütörtökön néhol viharos lökések kísérik, majd D-ire fordul a szél.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Melegfront jellegű hatás miatt előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, álmatlanság. Csökkenhet a koncentráló-képesség.

A következő napok várható időjárása

2020.02.28. péntek: Éjszaka nyugat felől beborul az ég, majd napközben lassan szakadozik, csökken a felhőzet (a Tiszántúlon csak késő délután, este). Éjjel sokfelé lesz csapadék: északkeleten, északon főként hó, délnyugaton többnyire eső, másutt hó, havas eső, eső vegyesen. Kiterjedt csapadék a déli órákban már csak a Tiszántúlon valószínű, majd estére ott is megszűnik, másutt helyenként alakulhat ki napközben zápor, hózápor. A szél délelőtt a Tiszántúlon is északnyugatira fordul, nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.

2020.02.29. szombat: Kezdetben gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd nyugat felől erősen megnövekvő fátyolfelhőzet szűri a napsütést. Csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton a melegebb.

Friss híreink:

Igazi aranybánya: lucernaszéna az arab piacra!
A zöldítés során is gyakran alkalmazott lucerna vetésterülete 2014 óta folyamatosan növekszik, 2019-ben további 8%-kal 224 ezer hektárra nőtt. Az ára és az értéke ennek megfelelően rohamosan zuhan, és ezzel párhuzamosan csökken az a gondoskodás is, ami a növényt korábban a telepítéstől kezdve a bálázásáig övezte. Nem kellene ennek így lennie, a lucerna ugyanis az egyik legpénzesebb növényünk lehetne.

Így változtatnám meg a mezőgazdaság támogatását
Ha ezt a cikket egy gyáriparos írná, egyetlen bekezdésből állna, és az alanyi jogon járó támogatások teljes betiltása mellett kardoskodna. Talán meglepő, de a mezőgazdák többsége is csak egy szükséges rosszként tekint az agrártámogatásokra, amiről szívesen lemondanának, ha nem létezne globális támogatási verseny is a világpiacon. De ha már van támogatás, lehetne okosabban is osztogatni. Kistermelőt, nagyvállalkozót és beszállítót is megkérdeztünk róla, hogyan módosítaná a játékszabályokat.

Európa meghajol a génszerkesztés ügye előtt - Már mindegy, hogy kinek van igaza
A GMO-k ellenzői elmondják érveiket a természetbe való beavatkozásról és ennek kiszámíthatatlan következményeiről, a másik oldal pedig felvázolja, hogyan fogja előmozdítani a világ fejlődését a genom ismerete és működésének befolyásolása. Mindkét oldalnak megvan a maga igaza. De amikor az ügyről döntés fog születni, ez már senkit nem fog érdekelni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu