2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.12. csütörtök

Sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd éjszakára csökken a felhőzet - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2022.05.12.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2022.05.12.) napon.
 
 

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2022.05.12.) napon.

2022.05.12. csütörtök: Sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd éjszakára csökken a felhőzet. A délutáni óráktól az északi megyékben, zápor, zivatar előfordulhat, az éjszaka első felében csökken a csapadékhajlam, majd az északi részeken újra előfordulhat zápor, zivatar. Napközben a déli szél északnyugatira, nyugatira fordul, az északi területeken megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében lokálisan viharos lökések is előfordulhatnak átmeneti jelleggel.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 32 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül a napfény szerepe emelhető ki. Az egyre magasabb UV-B sugárzás negatívan befolyásolhatja szervezetünk működését, ilyenkor ugyanis már rövidebb idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre is lehetőleg világos ruházat, viselésével.

A következő napon várható időjárás

2022.05.13. péntek: Szakadozott felhőzóna vonul át észak, északnyugat felől dél, délkelet felé. Emellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. Összességében hazánk több pontján előfordulhat záporeső, zivatar, de maradhatnak száraz területek is. Néhol akár hevesebb zivatargóc is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. Zivatar környezetében viharos lökések is lehetnek. A délutáni órákban 24 és 32 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz a melegebb.

Friss híreink:

Győrffy Balázs: az uniós intézkedések miatt komoly áremelés jöhet a boltokban
A generációváltás kérdése komoly problémát jelent a haza agráriumban is, ugyanakkor a 2023 januárjában hatályba lépő, a NAK és a MAGOSZ kezdeményezésére született gazdaságátadási törvény alapjaiban könnyíti meg az élők közötti gazdaságátadást, hiszen egy szerződéssel rendezhetik a felek a ma még nehézkes folyamatot – tájékoztatta az Agrárszektort Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A szakember többek között arról is beszélt lapunknak, milyen a helyzetük jelenleg a magyar gazdáknak az egekben lévő energia- és inputanyagárak, valamint a növényvédőszer-használatra vonatkozó egyre szigorodó szabályok árnyékában. Az Agrárkamara elnöke ez utóbbival kapcsolatban úgy látja, az egyre erélyesebb uniós intézkedések jelentős termésveszteségeket okozhatnak, ami a megtermelt élelmiszer mennyiségének drasztikus visszaesését és végső soron az élelmiszerek drágulását vonhatja maga után.

Lehet, hogy hamarosan csak így lehet dolgozni a földeken? Erre jobb felkészülni
Nagyban benne vagyunk a tavaszban, sőt, a nyár is vészesen közeledik, ami egyúttal azt is jelenti, hogy javában dolgoznak hetek óta a földeken a gazdák. Bár sok a kérdőjel továbbra is az idei év körül, úgy tűnik, hogy nagyobb hiányoktól nem kell tartania sem a termelőknek, sem a vásárlóknak. A tavaszi fagyok idén elkerülték a veteményeseket, az viszont nagy kérdés, hogy vajon a háború elhúzódása miként hathat a jövőben az agráriumra. Nem szabad megfeledkezni a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásról sem, hiszen a fagyoktól ugyan „megmenekültek” a gazdák, de a nyár még csak most jön, és csak bízni lehet abban, hogy nem lesz olyan aszályos nyár, mint például tavaly. Első körben azonban érdemes kitekinteni az elmúlt hetek/hónapok eredményeire.

Ez a biznisz sokat hozhat a konyhára: tényleg megéri ilyen állatot tartani?
Ha kimondjuk azt a szót, hogy kecske, valószínűleg a legtöbbünknek nem mint húsféle, hanem aranyos, simogatni való állat jut eszébe. Ez így is van, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kecskék igen jó tejet és húst is adnak. Bár tény, hogy nem tartozik a mindennapi élelmiszerek közé a kecskehús, a tej és a belőle készült termékek annál inkább ismerősek lehetnek. Más országokban azonban igen nagy hagyománya van a kecskefogyasztásnak, mi, magyarok viszont ódzkodunk tőle.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben