2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Növény

Ha kimászik a Bayer a glifozátperekből, akkor is veszít - és mindenki más is

Érdekes véleménycikk jelent meg a agribusinessglobal.com oldalán. Daniel Jacobs azon elmélkedik, vajon megnyerhető-e egyáltalán a glifozátper, és változtatna-e az valamit a készítmény sorsán. A szerző nem a Roundup-ért aggódik, inkább amiatt, hogy a mostani trendek az összes növényvédőszer-gyártó és gazdálkodó számára egy nagyon nehezen követhető, érzelmekkel kövezett utat jelölnek ki.
 
 

Nagyon kérdéses a glifozát jövője - szögezi le Daniel Jacobs. Hiába használták a gazdák hosszú évtizedeken keresztül anélkül, hogy a biztonsági kockázatnak bármi jele lett volna, hiába erősíti meg több ezer tanulmány ugyanezt a tapasztalatot, a világ legelterjedtebb gyomirtóját sorozatos támadás éri. Az Egyesült Államokban jogi útra terelődött az úgy, mára a Monsantót felvásárló Bayernek világszerte több mint 42 ezer perrel kell szembenéznie. A bíróság egy esetben már 2 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg a felperesnek, de ezt később jelentősen csökkentte. (A Bayer most azért küzd, hogy egyesítve ezeket a pereket egy 8 milliárd dolláros összeggel kiválthassa magát valamennyiből, beleértve a jövőben felmerülő kártérítési igényeket is. A cég a perlavina megindulása óta elveszítette értékének csaknem a felét - agrárszektor.hu)

A perek azt követően indultak el, hogy az Egészségügyi Világszervezet a Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) "valószínűleg rákkeltő anyagként" tüntette fel a glifozátot. Ugyanez a szervezet a vörös húst, a szalonnát, a kolbász és a virslit is ugyanolyan veszélyes rákkeltőnek ítélte, mint a cigarettát és az alkoholt. Ez azonban nem gondolkodtatja el a fogyasztót, hiszen érzelmi alapon dönt, amikor vásárol.


Daniel Jacobs szerint négy oka van annak, hogy miért nem a húsgyárakat, hanem glifozát jogtulajdonosát perelik:

 • Az ételünk rákkeltő mivoltát könnyebben elfogadjuk, ha nincs benne semmi más, amit mesterségesen adtak hozzá.
 • A glifozát könnyebb célpont a húsnál, mivel ismert az a cég, amelyik kitalálta, így per is indítható ellene.
 • Sok pénzt lehet nyerni egy perrel.
 • A fogyasztók érzelmei a génmódosított termények (ebben az esetben a glifozátnak ellenálló szója) ellen hangolhatók, ami hosszú távon a GMO-mentes piacok védelméhez járul hozzá.

Vagyis lényegében sok pénzről és piacról van szó. A szerző arra int, hogy ha a Bayer veszít, a perek akkor sem fognak megszűnni, hiszen sok ezer generikus készítmény forog a piacon, amelyik a glifozátot tartalmazza. Ez egy népszerű, elképesztően hatékony és olcsó gyomirtó, ami minden növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó kínálatában megtalálható valamilyen néven. (Magyarországon több mint száz készítményvariáció tartalmazza ezt a hatóanyagot - agrárszektor.hu.)

Magyarán senki nem ülhet a babérjain: ma a Bayer, holnap a BASF vagy a Syngenta lesz a célpont.

A cikk szerzője egyrészt kétli, hogy a glifozát egyik napról a másikra kivonható lenne a piacról. Túlságosan is népszerű és hatékony gyomirtó. (A gazdák a gyomirtáson kívül elsősorban a napraforgó állományszárítására használják. Utóbbi a gombás betegségek leállítását és az egyöntetű, jól kombájnolható állomány elérését szolgálja - agrárszektor.hu.) Másrészt vitathatatlan, hogy az erősödő fogyasztói ellneállás a fokozatos betiltását hozhatja a világban. Daniel Jacobs szerint a fogyasztói hangulat ma nagyobb hatással van a termelésre, mint korábban bármikor, és ezen semilyen adat vagy kutatás nem tud változtatni.

Még ha a tudomány érvei nyernének is a bíróságokon, a fogyasztókat már végérvényesen a herbicid ellen fordították.

Egy dolgot fűz még hozzá a jelenséghez. Az emberek információ hiányában gyakran olyan dolgokat tesznek az egészségvédelem jegyében, amivel csak ártanak maguknak. Ilyen  az erősödő oltásellenesség is, melynek hatására régen elfeledett járványok jelentek meg a világban. Semmi okunk azt hinni, hogy a fogyasztó átlátja a döntése következményeit.

Megjegyezzük: Európában 2022 végéig rendelkezik a hatóanyag forgalmi engedéllyel. Magyarország a glifozát mellett állt ki az újraengedélyezési procedúrában.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!