2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Növény

Halálos koktél? – Egyes rovarölőkre nehéz idők jöhetnek

A magyar növényvédősöknek nem kell aggódniuk: a német szabályok itthon nem érvényesek – egyelőre.
 
 

Németországban gyakori, hogy még a repce virágzása idején is bevetnek egy gombaölő szert, amit praktikus okokból a repcefénybogár elleni védekezéssel is egybekötnek. Mostanra beigazolódott, hogy a külön-külön ártalmatlan készítmények együtt alkalmazva halálos veszélyt jelentenek a méhek számára. Továbbá a rovarölő szer hatóanyaga kimutatható a mézben is.

Eddig abban a hitben éltünk, hogy méhkímélő technológiában virágzás idején is bevethetők egyes inszekticidek. A hazai gyakorlatból 2014-től ismerünk olyan eseteket, amikor az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szer és egy azolszármazékot tartalmazó gombaölő szer kombinációja kiirtotta a méheket. A kevés dokumentált eset a németekétől eltérő technológiának köszönhető: Magyarországon kisebb az esélye annak, hogy május-június folyamán komoly gombafertőzéssel szembesüljenek a termelők, így annak is, hogy egy halálost koktélt keverjenek.

Németországban viszont már ebben a szezonban tiltani fogják a legismertebb acetamiprid hatóanyagú inszekticid, a Mospilan más készítményekkel való keverését, de még a felületi feszültségcsökkentő hatásfokozókat sem engedélyezik hozzá. Magyarországon egyelőre még szabad a Mospilannal (és más acetamipriddel) virágzó repcében permetezni. Kizárólag napnyugta előtt, amikor a méhek már nem járják a táblát, tebukonazollal keverve is használható. A Nébih folyamatosan monitorozza a méhpusztulásokat, és szükség esetén szigorít az előírásokon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu