2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Növény

Hétfőn terítékre kerül a KAP reform

Brüsszelben találkoznak február 25-én az Európai Unió tagállamainak miniszterei a következő költségvetési ciklusban bevezetni kívánt Közös Agrárpolitika (KAP) részleteinek tisztázására a 2014-2020 közti időszakra érvényes büdzsével kapcsolatos döntés fényében.
 
 

Két héttel ezelőtti találkozójukon az államfők már megegyeztek az előző, 2007-2013 közti periódus ráfordításainál 13 százalékkal alacsonyabb keretről, mely 3 százalékkal több az Európai Bizottság által javasolt mértéknél. Ennek várhatóan a vidékfejlesztési programok érzik majd leginkább a hatását, hiszen ugyanezen megállapodás keretében arról is döntés született, hogy a tagállamok saját hatáskörükben az erre a célra szánt keret negyedét a közvetlen támogatások hatáskörébe utalhatják át.

A szinte már biztosra vehető „zöldítés” már most sokat finomodott eredeti állapotához képest, ennek talán legfontosabb hozadéka, hogy immár a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek arról, mi számítson bele abba a hét százaléknyi ökológiai célterületbe, melynek meglététől a földalapú támogatások mintegy 30 százaléka függ majd, továbbá nem lehet azt a termőföld rovására kialakítani. A hétfői tanácskozás még csak egy lépés a végleges KAP kialakításáról szóló megegyezés felé, arra azonban már számítani lehet, hogy az egyes tagállamok által képviselt pozíciók, vélemények, érdekek határozottabban körvonalazódnak majd.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu