2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Növény

Hiába a sok csapadék, több helyen még mindig túl nagy a szárazság

Nem várható jelentős változás Magyarország időjárásában az elkövetkező héten, továbbra is meleg levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét. Ez azt jelenti, hogy folytatódik az átlagosnál melegebb, többnyire napos, gomolyfelhős idő többfelé záporokkal és zivatarokkal, néhol pedig egy-egy nagyobb felhőszakadással. Habár a szántóföldi növények jól fejlődnek, sokfelé még mindig nem esett elegendő csapadék az optimális fejlődéshez.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hétvégén elsősorban a keleti országrészben esett csapadék, de a már régóta száraz Tolna-megyében is hullott végre eső. Az elmúlt hét csapadékösszege országosan általában csapadéknyom és 40 milliméter között alakult, de voltak helyek, ahol egyáltalán nem esett, néhol pedig a 40 millimétert is meghaladta a felhőszakadásokból lezúduló csapadék mennyisége. Főként az Alföld északi részén illetve az Északi-középhegység területén nedves, többfelé sáros a talaj felszín közeli része, a Dunántúlon viszont sokfelé igen száraz a talaj – írja a met.hu.

Az országban a szántóföldi növények közül a repce a magképződés, az őszi búza egyre többfelé a szemfejlődés, a kukorica jellemzően 1 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés fenológiai állapotban van. Ugyanakkor a szőlő virágzása lassan véget ér és helyenként már megkezdődött a gyümölcskötődés. Az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is, ugyanakkor sokfelé további csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

Ezen a héten a sok napsütés mellett napközben jellemzően megnövekszik a gomolyfelhőzet, és minden nap többfelé lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására. A héten várható csapadék összmennyisége 20 milliméter körül valószínű, de a záporos jellegből adódóan minden nap nagy lesz a területi változékonyság. A permetezést főként a hét első felére érdemes tervezni, ekkor lesz többnyire gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, pénteken és szombaton azonban már nagy területen megélénkül majd a szél. A relatív nedvesség értéke a legmelegebb órákban sokfelé süllyed 50 százalék alá, de a légköri aszály – amikor a páratartalom 30 százalék alá csökken, a hőmérséklet pedig 30 fok fölé melegszik – nem lesz jellemző. A kora délutáni órákban általában 26, 30 fokra lehet számítani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu