2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Növény

Hiába a sok eső, ez a két növény már biztos, hogy az idei aszály áldozata lett

Az elmúlt egy hét csapadékos, de jellemzően meleg, párás időjárása sokat segített szántóföldi növényeink fejlődésén. Ezek az esők, záporok sokfelé átnedvesítették a talajok felszín közeli részét, ugyanakkor a 10-20 cm-nél mélyebb rétegek továbbra is sokfelé szomjazzák az esőt. A csapadék területi eloszlása sem volt egyenletes, néhol felhőszakadások okoztak villámárvizeket, míg másol csak minimális mennyiség esett. A mostanihoz hasonló időjárás a hét végéig folytatódik, hétfőtől viszont csökken a csapadékhajlam.
 
 

A hét első felében meleg, nagy nedvességtartalmú légtömegek alakították időjárásunkat - írja a met.hu. Ebből adódóan már többfelé fordultak elő jelentős, 20 mm-nél nagyobb mennyiségű csapadékot adó záporok, néhol felhőszakadások. Ugyanakkor akár kis területen belül is nagy különbségek alakultak ki csapadékmennyiség tekintetében. Az elmúlt öt napban csütörtök délig az ország nagy részén 10 és 25 mm közötti összeg hullott, ennél kevesebbet a délnyugati, nyugati határszélen mértek, az Alföld déli részén és az északi országrészben azonban sokfelé ennél is több esett. A csütörtök délelőtti eső, ami a Tiszántúl középső tájain adott számottevő mennyiséget. A talajok felszín közeli része ebből adódóan sokfelé átnedvesedett, sárossá vált, a 10-20 cm-nél mélyebb rétegekben azonban még nagy szükség van további nedvesedésre. A felső fél méteres réteg víztartalma foltokban még mindig a kritikus 40%-os érték alatt van, és sokfelé nem haladja meg a növények számára hasznosítható víztartalom 50%-át. Az 50 cm-nél mélyebb rétegekbe egyelőre még nem szivárgott le a csapadékból, ott továbbra is a nedvességvesztés a jellemző. 

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza a szemeket neveli, az őszi árpa viszont már az érés fenológiai fázisban jár, egyre többfelé szépen szőkül, a repce pedig a magot fejleszti, néhol már érni kezd. A búza az aszályos tavasz során sokfelé nem bokrosodott meg eléggé, a repce pedig nem hozott elég oldalhajtást, így ritkásak az állományok, kevesebb lesz a termés. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, 6-8, többfelé már 8-10 leveles állapotú. A kukoricának végre megjött a meleg, eddigi fejlődése elég vontatott volt, de már az 5-7 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Az eddig lehullott csapadék rendkívül jól jött, az őszi vetések szemfejlődésében nagyon sokat segít. Ugyanakkor a gyomosodás is megindult, és a nedvesebb idő, a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette, főként a gyümölcsösökben van szükség igen intenzív védekezésre.

A hét további részében sem változik számottevően időjárásunk. Csapadék szombat reggelig főként a Dunától keletre lesz jellemző, majd a hétvégén ismét országszerte lehet záporokra, zivatarokra számítani. Vasárnap estig területi átlagban további 10-30 mm csapadék várható, ennél kevesebb a Dél-Dunántúlon valószínű. A növényvédelmi munkák szempontjából továbbra is kedvezően alakulnak a szélviszonyok, csak pénteken kell az országban többfelé élénk szélre számítani, a többi napon jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A levegő páratartalma továbbra is magas lesz, ami kedvező a növényi kórokozók számára. Pénteken és szombaton 25-30 fok közé melegszik a levegő, majd vasárnaptól pár fokkal visszaesik a felmelegedés mértéke. Vasárnap este észak, északkelet felől egy hidegfront éri el hazánkat, amely azonban megreked térségünkben, így a jelenlegi számítások szerint a jövő hét első napjaiban az ország nagy részén csökken a csapadékhajlam, keleten, északkeleten viszont továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu