2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Növény

Ideje megbarátkozni a sok esővel: ennél csak több lesz

Június jellemzően az év legcsapadékosabb hónapja, ilyenkor átlagosan 70 milliméter eső hullik. Ugyanakkor az utóbbi években Magyarországon is több lett a szélsőségesen csapadékos napok száma, a heves időjárási események pedig gyakoribbá váltak a térségben. A meteorológusok szerint fontos lenne, hogy a felhőszakadásokból származó vizeket úgy tartsuk vissza, hogy a száraz időszakokban a tárolt vizet fel lehessen használni.
 
 

Az elmúlt napok felhőszakadásai az éghajlati változásokra irányítják a figyelmet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján. Megjegyezték, hogy az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) 2014-ben arról írt, hogy egyes régiókban bizonyos szélsőségek, így mind a nagy csapadékok, mind az aszályos időszakok gyakoribbá váltak az emberi tevékenység miatt.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Magyarországon a több mint 40 milliméternyi esőt hozó, úgynevezett erősen csapadékos napok száma átlagosan, évente az 1961-1990-es időszakban 15 volt, azóta azonban már 19. A Dunántúl és az Északi középhegység területei a legveszélyeztetettebbek, ott többször mértek 100 milliméter fölötti értéket 24 óra alatt. Az egy nap alatt lehulló 40-60 milliméternyi csapadék pedig már nem csak a hegyekben vagy a dombvidékeken okozhat károkat az épített vagy a természeti környezetben - írták.

A klímaváltozást jól mutatja, hogy folyamatosan dőlnek meg a különböző rekordok, vasárnap például megdőlt a napi csapadékrekord Magyarországon, a Heves megyei Terpesen ugyanis egy nap alatt 154,9 milliméter csapadék hullott - mondta Brockhauser Barbara meteorológus. Összehasonlításként hozzátette, hogy 2010-ben - ahogy idén is - három napon is megdőlt a napi csapadékrekord. Akkor jellemzően 100 és 200 milliméter feletti értékeket mértek. Így 2010 az évszázad legcsapadékosabb évének mutatkozik. A júniusi abszolút napi csapadékrekord 193 milliméter, amelyet 1958. június 12-én mértek. 2015-ben ugyanakkor jóval átlag alatti csapadékmennyiséget mértek, mindössze 30,5 milliméternyi eső esett júniusban - tette hozzá Brockhauser Barbara.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu