Így hurcolják be Magyarországra a veszélyes növénybetegségeket

agrarszektor.hu
Továbbra is nagy a kockázata annak, hogy a külföldről Magyarországra érkező utasok veszélyes növénykárosítókat hurcolnak be. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartott ellenőrzést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió jelenlegi, nyitott növény-egészségügyi rendszere nem írja elő az utazók csomagjainak kötelező ellenőrzését, ebből is adódnak a személyforgalommal járó kockázatok - írja közleményében a Nébih. Az Európán kívüli területekről, főként Kelet- és Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkező termékbehozatal magában hordozza a nem honos károsítók behurcolásának veszélyét. Akár egyetlen fertőzött növény is elegendő lehet ahhoz, hogy a fertőzések nálunk is elterjedjenek..

Ennek okán a NAV és a Nébih az idén is kezdeményezte a növény-egészségügyi szempontból kockázatos származási országokból érkező utasok csomagjainak időszaki ellenőrzését. A hatóságok szeptember 11-20. között repülőtéri utascsomag-ellenőrzéseket végeztek..

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A  Nébih összesen 236 csomagot vizsgált át, amelyekből 34 tartalmazott növényt vagy növényi terméket, főként India, Izrael, Japán, Kína, Dél-Korea, Mongólia, Törökország és Nigéria területéről. A szakemberek 11 csomagban találtak növény-egészségügyi vizsgálatra kötelezett termékeket, például balzsamkörtét, afrikai tojásgyümölcsöt, mangót és citrusféléket. Akadtak közöttük ültetésre alkalmas növények, illetve talajok is, amelyeket a hatóság megsemmisített.

A behozatal szempontjából kritikus országok:
A növény-egészségügyi felügyelők elsősorban azt vizsgálták, mely társadalmi csoportba tartozó utazók, honnan és milyen növényeket, növényi termékeket hoznak be poggyászukban Magyarországra. Kritikus kiinduló országnak bizonyultak a következő államok:

• Közel-Kelet: Törökország, Izrael, Egyiptom
• Kelet-, Dél-, Délkelet-Ázsia: főként India, Banglades, Kína, Vietnam, Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia
• Afrika: Ghána, Nigéria, Uganda
• Közép-Amerika
• Új-Zéland.

Idén ugyanakkor - a tavalyi ellenőrzés tapasztalataival összevetve - az utazók csomagjai kevesebb növényt, illetve növényi terméket tartalmaztak, mivel azok nagy része már itthon is beszerezhető. Az ellenőrzésekre a Nébih szerint azért is szükség van, hogy az utasokat felkészítsék az Európai Unió 2019 decemberében életbe lépő, szigorúbb növény-egészségügyi előírásaira.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?