Így kertészkednek a magyarok: tömegek veszik ezeket a termékeket az internetről

Így kertészkednek a magyarok: tömegek veszik ezeket a termékeket az internetről

agrarszektor.hu
Idén tavasszal jóval több kerti és mezőgazdasági termék talált gazdára az online piactéren, mint a járvány tavalyi kezdetekor vagy a pandémia előtti évben. Jelenleg a legtöbb a dísznövényekből, palántákból, vetőmagokból, és gyümölcsfa-csemetékből fogy, de sokan rendelnek kerti gépet, szerszámot is. Tízből kilenc Vaterán eladott borászati termék használt, míg a pálinkafőzéshez szükséges felszerelésből tízből nyolc magyar vásárló új terméket választ - derült ki a portál közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vatera.hu portálon március óta másfélszer annyi kerti és mezőgazdasági termék talál gazdára, mint tavaly, a koronavírus-járvány kezdetekor, de még a járvány előtti évnél is mintegy 30%-kal nőtt ezek forgalma 2021 tavaszán. Ez valószínűleg nagymértékben köszönhető annak, hogy bár a barkácsáruházak és kertészeket nyitva tartanak, a járványhelyzetben sokan elkerülik a sokszor zsúfolt helyszíneket, és interneten szerzik be a kertben szükséges termékeket.

Idén sokan rendelnek növényt az internetről

Bár sokan nem ismerik a lehetőséget, a szakszerű csomagolás és a szállítás gyorsasága révén nem csak vetőmagot, hanem élő növényt is gond nélkül lehet rendelni a Vaterán keresztül is, a piactéren számos kertészet kínálja élő növényeit. Az elmúlt másfél hónapban közel negyvenezer darab növényt adtak el az oldalon.

A legtöbben bokrot vagy sövényt (33%) rendeltek az oldalról, míg a díszfák (24%) voltak a második legnépszerűbbek. A harmadik helyre a virágmagok és virághagymák (16%), a negyedikre a magokat, palántákat és csemetéket is magába foglaló gyümölcstermők (14%) kerültek az értékesítési darabszámok alapján, az ötödik legnépszerűbbnek pedig az örökzöldek (14%) bizonyultak.

A legtöbb online növény-, palánta-, mag-, és virághagymarendelést Pest megyéből adták fel idén tavasszal - innen érkezett a vásárlások 37%-a, míg a második legtöbb rendelés Jász-Nagykun-Szolnok megyéből (26%) érkezett, de a Győr-Moson-Sopron megyei kertészek közül is sokan (13%) látták meg a fantáziát az online vásárlásban.

Metszőollóból újat, szőlőprésből használtat is vesznek

Természetesen a kerti munkához szükséges gépek forgalma is fellendült: a Vaterán eladott eszközök kicsivel több, mint fele (56%) új, a fennmaradó 44% pedig használt, míg a kerti szerszámoknak csupán ötödét veszik használtan.

A borászati eszközök, például hordók, szőlőprések esetében a legkelendőbbek a használt termékek, ebben a kategóriában 89%-os az arányuk. Érdekes módon a pálinkafőzés eszközei közül az eladott termékek 80%-a új, és csak 20%-a használt termék. Sokan vásárolnak tartályt, hordót, kannát is használtan, ezeknek csupán 37%-a új termék. A szobán kívüli pihenést szolgáló eszközök közül a bográcsok, bográcsállványok, grillsütők, kerti székek, kerti dekorációk fogytak jól március óta a Vaterán.

A járványhelyzettől függetlenül tavasz elején korábban is a növényeket és kerti szerszámokat keresték a legtöbben a Vaterán, a kerti bútorok, dekorációk, medencék és hasonló kényelmi kegészítők szezonja egy-két hónappal később várható, de az időjárástól is függ. Arra számítunk, hogy a növényekhez hasonlóan ezek forgalma is nagyobb lesz a korábbi éveknél, hiszen idén is a szokásosnál többen fogják külföldi utazás helyett a nyarat telken, nyaralóban, vagy akár az otthoni kertben eltölteni

- mondta el Szanitter Áron, a Vatera vezetője.

Ha az összes kerti és mezőgazdasági termék (növények, szerszámok, gépek, bútorok stb.) együttes forgalmát vizsgáljuk, akkor Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb vaterás rendelés március eleje óta, a második legtöbb terméket Baranya megyéből rendelték, és Pest megye csupán a harmadik helyre futott be, ami azt mutatja, hogy az online vásárlás mostanra nem csupán a főváros környéki településeken népszerű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?