Itt a legfrissebb becslés az idei lengyel zöldségtermésről: lehetnek még meglepetések

Itt a legfrissebb becslés az idei lengyel zöldségtermésről: lehetnek még meglepetések

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) jelenlegi becslése szerint a szántóföldi zöldségfélék termelése 3,9 millió tonna körül alakul, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi évinél. A betakarítás végső szintjét elsősorban a vegetációs időszak következő hónapjainak időjárási viszonyai befolyásolják, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az alacsony hőmérséklet és a gyakori esőzések miatt az idei szezonban a zöldségek vetése két-három hetes késéssel kezdődött és időben elhúzódott. A növények kelése is késett és egyenetlen volt, ami kedvezett a gyomok fejlődésének. A tenyészidőszak kezdetén a számos, helyenként heves esőzés következtében a túlságosan nedves talaj megnehezítette a szükséges agrotechnikai műveletek időben történő elvégzését - írta meg a NAK.

Május végén és június elején a levegő hőmérséklete jelentősen megemelkedett és a talajban lévő víztartalékok kezdtek kifogyni. Az ország számos régiójában a talaj túlzottan kiszáradt és szükségessé vált az területek öntözése.

A június végi és július eleji esőzések növekedésével az ország legtöbb részén jelentősen javultak a termesztési feltételek. Az esőzések egyes régiókban intenzívek és hevesek voltak (jégeső, jégviharok), ami helyi áradásokhoz és a termőterületek károsodásához vezetett. A kártevők és gombabetegségek okozta nyomás is nőtt. Ennek következtében a termények kereskedelmi értéke romolhat.

A terméshozam magas lehet, különösen a középkésői és késői fajták esetében, mivel június végén és júliusban Lengyelországban uralkodó időjárási viszonyok kedvezőek voltak a zöldségek biológiai tömegének gyors növekedéséhez. Ebben a szakaszban az összes (korai és késői) zöldségtermesztés 3,9 millió tonnára becsülhető, ami körülbelül 2%-kal kevesebb, mint tavaly. A betakarítás végső szintjét elsősorban a vegetációs időszak következő hónapjainak időjárási viszonyai befolyásolják. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a legtöbb alapvető szántóföldi zöldségfaj termelése az előző szezonhoz képest enyhe csökkenést mutat.

A becslések szerint az idei káposztatermés valamivel meghaladja a 700 ezer tonnát, a karfiol pedig 145 ezer tonna körül lesz. A hagymatermés, a sárgarépaterméshez hasonlóan, mintegy 630 ezer tonnára becsülhető. Az idei szezonban a céklatermés valamivel kevesebb mint 240 ezer tonna, a paradicsomtermés pedig körülbelül 160 ezer tonna lesz. Az uborkatermelés becsült szintje 120 ezer tonna. Az egyéb zöldségfajok teljes termésmennyiségét több mint 1,2 millió tonnára becsülik, ezen belül a tök, a petrezselyem, a zeller, a brokkoli és a csemegekukorica teszi ki a legnagyobb részt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?