2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Növény

Itt vannak a pontosított becslések: ennyi búzára van kilátás a térségünkben

Az Európai Bizottság MARS elemzőrendszere szerint Oroszország európai térségében jól alakultak a termelés feltételei az idén, így búzából akár 3,8 tonnát is learathatnak hektáronként. Az európai termés is 11 százalékkal több a tavalyinál. Magyarországon viszont átlagos mennyiségnek nézünk elébe.
 
 

Búzából az ötéves átlaghozam Oroszországban mindössze 3,65 t/ha, idén azoban eléri a 3,81 tonnát is hektáronként az elemzők szerint. Az őszi árpa ennél is jobban terem: az ötéves átlag 4,09 t/ha, az idei kilátás 4,32 t/ha. Bár itt is szembesültek száraz időszakokkal, összességében elégedettek lehetnek a kilátásokkal az orosz termelők. Összesen 80 millió tonan búzát állíthatnak elő idén, ami 11 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget. A Nagy Medve a világ elsőszámú exportőreként 37-39 millió tonna búzát lesz képes elhelyezni a világpiacon 2019/20-ban.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Eközben Európában is 11 százalékkal több, mintgey 150 millió tonna búza várható idén a Stratégie Grains becslése szerint, és az árpatermelés is 7 százalékkal haladhatja meg a tavalyit (szűk 60 millió tonna). Európa exportálható búzamennyisége 24-26 millió tonna körül alakulhat, attól függően, melyik elemzőintézetre hallgatunk. Úgy tűnik, idén apró nüanszokon fog múlni, hogy a világ második legnagyobb búzaexportőre címét az öreg kontinens, Kanada vagy az USA mondhatje-e majd magáénak.

Egyébként Ukrajnában sem kevés a kiszállítható búza mennyisége: 18,5 millió tonnát exportálhatnak a 2019/20-as gazdasági évben, ami 2 millió tonnával haladja meg a tavalyit. A teljes búzatermés 29,1 millió tonnára tehető.

Magyarországon végéhez közelít a repce és az árpa betakarítása és elkezdődött a búzáé is. A MARS műholdas mérései a következő átlaghozamokat vetítik előre:

 • Repce 3 t/ha
 • Tritikálé 4 t/ha
 • Őszi búza 4,9 t/ha

Hogy sok-e vagy kevés ez a búzamennyiség, azt Ön is megítélheti az alábbi ábra alapján, amely az utóbbi 10 év eredményeit mutatja. A mennyiséget tekintve átlagos évjáratunk lesz - bár a termelők a két évvel ezelőtti csúcshoz képest visszaesésnek érzékelik a helyzetet -, a minőségbe pedig a fuzáriumtoxinok fognak erősen beleszólni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu