Jégesővel csaphat le a vihar az országra kedden: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Jégesővel csaphat le a vihar az országra kedden: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

MTI
Két megyére is másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Győr-Moson-Sopron és Vas megye több járására is másodfokú riasztásokat adtak ki a heves zivatarok veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban kialakuló zivatarokat viharos szél, jégeső és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék kísérheti. A katasztrófavédelem mindenkitől azt kéri: kövessék a meteorológiai riasztásokat, a vízpartokon a viharjelzéseket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissített veszélyjelzése szerint a többi megyében továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok veszélye miatt.

Mint írták: először a Dunántúl északi és nyugati felén, majd a nap folyamán egyre többfelé lehet majd számítani zivatarra, legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban a dunántúli területeken, valamint az Északi-középhegység térségében. A zivatarokat intenzív csapadék (10-20 milliméternyi, a Dunántúl délnyugati felén akár 20-30 milliméternyi eső), valamint viharos széllökés és jégeső is kísérheti.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt javasolta, az érintett területeken a kerti bútorokat, szerszámokat, növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. A vízpartokon tartózkodóktól pedig azt kérte, hogy "vegyék komolyan a tavi viharjelzőrendszer jelzéseit". Percenként 45 villanás elsőfokú viharjelzést jelent: ez esetben a parttól csak 500 méteres távolságra szabad a vízbe menni. Ha percenként 90 villanást észlelnek, az már másodfokú viharjelzést jelent, ilyenkor ki kell jönni a vízből - hangsúlyozta Mukics Dániel, hozzátéve, hogy ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón!

A hidegfront hatására kedden az alföldi területekre korlátozódik a hőség, ott a napi középhőmérséklet általában 25, de a dél alföldi területeken 27 Celsius-fok körül alakulhat. Ezért Békés és Csongrád-Csanád megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint kedden a maximumhőmérséklet az ország északnyugati felén 25 és 32, a délkeleti felén 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. A következő napokban még továbbra is többfelé lehetnek 35 fok körüli csúcsértékek. A hétvégén várható hidegfront hatására mérséklődik tovább a kánikula.
Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02