2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Növény

Jó idő jár a repcére és a napraforgóra

Az őszi káposztarepce vetésére jó hatással volt az elmúlt napok csapadékos időjárása, a napraforgó betakarítását viszont megnehezítette kissé. Az előrejelzések szerint a következő napok során optimális körülmények várhatóak a szántóföldi munkálatokhoz. A NAK/MTI közleményét szemléztük.
 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztályának elnöke, Petőházi Tamás ma elmondta, hogy országszerte zajlik a repce vetése. A tavalyi évvel ellentétben az idei csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok korai fejlődésére. Tavaly ugyanis gyakorlatilag a porba vetették a repcét a gazdák, ami emiatt gyengén fejlődött, vagy ki sem kelt, tavasszal pedig sok helyen tárcsázni kellett az állományokat. Ettől idén nem kell tartani, mondta Petőházi Tamás, aki elmondta, hogy a mintegy 560 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítását viszont némileg akadályozták az esők, de a jelenlegi szárazabb idő kedvező feltételeket teremt majd a munkálatokhoz.


Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke elmondta, hogy a megyét az elmúlt napokban átlagosan 22 milliméter eső érte, amely ugyan okozhat egy-két napos kiesést a szántóföldi munkálatokban, de az időjárási előrejelzés szerint a továbbiakban optimális körülmények várhatóak a betakarításhoz. A repce vetése Vas megyében már befejeződött, jelenleg a növényvédelmi intézkedések vannak soron.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke ismertette, hogy a kukoricánál a szélsőséges időjárás ellenére jók a terméskilátások, és mivel az augusztusi meleg felgyorsította az érést, már meg is kezdődött a korai fajták betakarítása. A kukorica termésátlagait a Hajdúságban 8-11 tonna között várják, de a bihari térségben az aszály miatt csak 3-6 tonnás terméssel számolnak a gazdák. Szólláth Tibor elmondta, hogy a száraz tavasz után megfelelően fejlődött a napraforgó is, a májusi csapadék pedig biztató volt, ugyanakkor a növényvédelmi feladatokat nem minden gazdának sikerült elvégeznie. A növényből a megyében a jobb termőadottsággal rendelkező helyeken 5-5,5 tonna is lehet a termés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu