2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Jön a fagy, veszélyben a kajszi: csúnyán keresztbe tehet az időjárás a termelőknek

Már most károkat okozhat az időjárás a gyümölcsösökben, a fagyok egyelőre a kajszibarackra jelenthetnek veszélyt az ország bizonyos területein. A fagykár elleni védekezés sok ültetvényen egyáltalán nincs kiépítve. A gyümölcsösökre ráfér a korszerűsítés, ehhez jelentős támogatásra pályázhatnak április végétől az érintettek.
 
 

Az elmúlt időszak tavaszias időjárásának köszönhetően az ország egyes részein már rügyezik a kajszibarack - írja a Magyar Nemzet. Az érintett, elsősorban alföldi területeken vannak olyan gyümölcsösök, ahol már most számolniuk kell kisebb-nagyobb fagykárokkal a termesztőknek.

A korán érkezett tavasz elsősorban a kajszibarack-ültetvényeken indította be a rügypattanást, és a rügyek jelentős része a fagyos februári éjszakákon már károsodhatott. Többfelé fenyegetheti a kajszibarackot a hétvégére előre jelzett hideg idő: a komolyabb éjszakai fagyok és a sarkvidéki hideg ellen a legmodernebb ültetvényeken is korlátozottak a védekezési lehetőségek. A károsodás mértéke pedig nagyban függ attól, mennyire fia­tal az ültetvény és mennyire ellenálló a telepített fajta, illetve attól, mennyi bimbó van az adott gyümölcsfán. A termelőknek most a bimbók elfagyásától kell tartaniuk, ám ez nem jár még olyan súlyos következményekkel, mint a virágzás időszakában jelentős károkat okozó tavaszi fagyok. Még nem virágzik a kajszibarack, de a korai tavasz után visszatérő fagyos időjárás már most is hatással lehet a termés mennyiségére.

Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek a gyümölcstermesztők. A modern védekezési ­technológiák akár mínusz hat–mínusz nyolc fokos hőmérsékletig képesek védelmet nyújtani a fáknak, ugyanakkor az ennél alacsonyabb hőmérsékletnél már kevésbé hatékonyak.

Jelenleg a kajszibarackot érintheti az előre jelzett, fagyosabb időjárás, ám most még korai megjósolni, hogy a tényleges termésmennyiségre ez az időszak milyen hatást gyakorol. A többi gyümölcsfajta, például a meggy, az őszibarack vagy az almafák még a téli, nyugalmi állapotban vannak. Magyarországon súlyos kockázatot jelent a fagy, elsősorban a tavaszi, áprilisi, májusi, a virágzás időszakára tehető éjszakai fagyok.

A hazai gyümölcsösök jelentős része korszerűtlen: a fajták kevésbé ellenállók az egyre szélsőségesebb időjárásnak, és az ültetvények nagy részén nincs telepítve fagyvédelmi rendszer. Éppen ezért a termelőknek komoly lehetőséget jelenthet a Vidékfejlesztési program részeként, várhatóan április 20-án megjelenő, a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívás. A pályázat kiterjed az ültetvényekhez tartozó öntözésre, a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére, valamint a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A FruitVeb felmérése szerint az érintett gazdák közül a legtöbben az ültetvénytelepítésre vennék igénybe a támogatást, de a gépesítés és az intenzív termeléshez szükséges ­technológiai beruházások is napirenden vannak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!