Szereted a magyar kajszit? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

Szereted a magyar kajszit? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

agrarszektor.hu
Fellélegezhetnek idén a kajszitermesztők: a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) gyors felmérése alapján ugyanis elmondható, hogy 2022-ben szinte csak a korai fajták szenvedtek fagykárt tavasszal. A terméktanács prognózisa szerint az ültetvények jelenlegi állapota pedig jó, de legalább közepes termést ígér. Idén a kajszihoz hasonlóan az őszibarackban sem keletkeztek jelentős fagykárok.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Annyi balszerencsés év után 2022-ben végre megkönnyebbülhetnek a magyar kajszitermesztők. Az idei tavaszi fagyokat ugyanis szinte csak a korai fajták szenvedték meg, de azok se mindenütt. A szakemberek szerint a korai fajtákból 33-50%-os termés várható, ám a később érő, fő fajtáknál már elenyésző volt a fagykár, így ezekből jó, de minimum közepes termés várható - olvasható a FruitVeB oldalán. Az idei évben ráadásul az őszibarackot is elkerülték a jelentősebb fagykárok, így a termelők annak kapcsán is bizakodóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tolna megyében Kisvejke környékén csak a korai fajtáknál (Tsunami, Spring Blush) jelentkezett terméskiesés, ezeknél legfeljebb 40-50%-os termésre számítanak, ami azonban még mindig jobb, mint az előző években. A Mediabel és a Pinkcot fajtáknál is van némi fagykár, de ez csak a kedvezőtlenebb adottságú, mélyebben fekvő ültetvényeknél számottevő. A fő fajtáknál általánosságban erős közepes, normál termést várnak, és már végzik a ritkítást, amivel várhatóan május közepén végeznek a térségben. A korai, június első felében érő fajták kivételével minden fajtát ritkítani kell, jelenleg a gyümölcsök már közelítenek a zölddió mérethez (fajtától függően). A termelők szerint az érésben nem lesz késés, nem volt olyan tartósan hideg időszak, mint a tavalyi évben. Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy a hazai termésű kajszi június első napjaiban már megjelenhet a boltok polcain. Növényvédelmi szempontból mostanában a levéltetvek jelentenek kihívást, de a szerellátás biztosított. Enyhe Stigmina nyomást és Monilia fertőzést figyeltek meg elszórtan, nem regionális kiterjedtségben.

Még sziromhullás előtt

Kecskemét környékén az ültetvények állapota jó, bár több helyről is ágpusztulást jelentettek. Több olyan fajta van, ahol teljes termés várható, sőt, erősen ritkítani kell (Kioto, Farbaly, Faralia). Itt is fél-harmad termés között várhatók a koraiak (Pinkcot és Goldrich), egyébként a gyümölcsök normál fenológiai állapotban vannak. Somogy megyében és a Dunántúl déli részén a pillanatnyi állapotok szerint jó termést várnak, a házikertekben lévő kajszi és az ültetvények állapota is megfelelő. Az idei tavasz enyhe volt, csak gyenge fagyok jelentkeztek, és a virágzás környékén a méhek is jártak, tették a dolgukat. Fejér megyében is minden rendben, a tavalyihoz képest idén a fagyvédelmet sem kellett a csúcsra járatni. A növények normál fenológiai állapotban vannak, különösebb növényvédelmi probléma a menetrendszerűen érkező levélbarkókon kívül itt sem jelentkezett.

A Nyugat-Dunántúlon és Győr környékén viszont a kimondottan korai fajtákat komolyan elkapták a tavaszi fagyok, de a július-augusztusban érő fajtáknál már jó közepes termés várható, igaz, a május közepe-vége felé jelentkező első gyümölcshullásig biztosat állítani még nem lehet. Növényvédelmi szempontból különösen nagy probléma nincs, jelenleg itt is a levéltetvek ellen védekeznek. Moníliás tüneteket ebben a térségben is megfigyeltek ugyan, de nem kajszin, hanem a korai meggyfajtákon. Győr környékén az ültetvények fenológiai állapota a szokásosnál 10-15 nappal hátrébb jár. Borsod megyét is elkerülték a jelentős fagykárok, már csak azért is, mert ebben a régióban a legérzékenyebb korai fajtákat csak elenyésző mennyiségben, szórványosan termesztik.

Idén tavasszal az őszibarackhoz hasonlóan kajsziban sem keletkeztek jelentős fagykárok, ami az elmúlt két év után jó hír a gazdák számára. Az ültetvények jelenlegi állapota szerint a piacon júniustól lesz magyar kajszi, áruhiánytól nem kell tartani, ugyanakkor a korai fajtákat megcsipkedő fagyok miatt a piacot megingató rekordtermés sem várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?