Már most látszik: nem lesz idén annyi kajszi a franciáknál, mint tavaly volt

Már most látszik: nem lesz idén annyi kajszi a franciáknál, mint tavaly volt

agrarszektor.hu
Franciaországban az első előrejelzések szerint mintegy 2 százalékkal fog csökkenni az idén a kajszitermés volumene. Az Agreste jelentéséből az is kiderült, hogy a Rhone völgyének kivételével csaknem minden fő termesztőkörzetben enyhe visszaesés várható.  

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agreste június 1-én kiadott gyorsjelentése szerint a 2023-as francia kajszitermés 125 ezer tonna lesz, ami 2%-kal kisebb lesz, mint 2022-ben, de 21%-kal nagyobb, mint a 2018-2022-es szezonok átlaga, amit két nagyon alacsony termésű év ront le (2020 és 2021). A termés várhatóan csökken a fő termőterületeken, kivéve a Rhône völgyét, ahol a várakozások szerint kissé bővülni fog - írta meg a FruitVeB. Languedoc-Roussillonban május végén jégeső sújtotta a termőterületeket, de pontos hatásuk még nem ismert. Gardban a termés várhatóan meglehetősen magas lesz, míg Roussillonban a termelést a folytatódó szárazság is befolyásolhatja. Provence-Alpes-Côte d'Azurban (PACA régió) a májusi rossz időjárás késleltette a betakarítást, itt a termés valószínűleg valamivel alacsonyabb lesz, mint tavaly, és csak a szezon későbbi szakaszában kerülnek piacra a gyümölcsök. A Rhône völgyében a májusi szeles időjárás gyümölcshullást okozott. Bár a szüret tavaly különösen korai volt, idén várhatóan visszatér a normális időpontba, és a termés várhatóan 2%-kal nagyobb lesz az előző évinél, mivel a tavalyi termőképesség az aszály miatt nem érte el teljes potenciálját. 

Május végén a kedvezőtlen időjárás megzavarta a betakarítást, és jelentős mértékben kellett válogatni a gyümölcsöket. Ez a piaci kínálatot számottevő mértékben korlátozta, különösen, hogy a rossz időjárás által szintén érintett Spanyolországból származó import 25%-kal elmaradt az ötéves átlagtól. A kereslet egyelőre nem túl erős, de a korai kajszik keresettek, és az értékesítése zavartalanul folyik.  A gyümölcsök helyzetére (terület, termelés, naptár) vonatkozó adatokat az Agreste régiós bontásban közli, amely három régióra terjed ki: Okcitánia (Occitanie): a nemzeti termelés 35%-a származott innen 2022-ben (Roussillon és Gard a két legnagyobb termőtáj); Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA): a nemzeti termelés 14%-át adta 2022-ben; valamint Auvergne-Rhône-Alpes régió: a teljes francia termelés 49%-át adó legfontosabb körzet (a legjelentősebb termőtáj ezen belül is a Rhône völgye). E három régió együttesen a francia kajszitermés 98%-át adta 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?