2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Hírek - Növény

Kevésbé fogytak a növényvédő szerek

A növényvédő szerek felhasznált volumene 2018-ban 11,2 százalékkal visszaesett 2017-hez képest, értékben pedig mintegy 8 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Az aszályos évjárat visszafogta a gazdák költekező kedvét, különösen azután, hogy vetőmagra és műtrágyára tavaly lényegesen több pénzt kellett kiadniuk. Az egyéb kategóriába sorolható biostimulátorok forgalma viszont nő, és a kereslettel együtt az áruk is lendületesen emelkedik.
 
 

A növényvédő szerek felhasználását éves szinten elsősorban az időjárás határozza meg, ezt követi a fertőzések, illetve kártevők várható kártétele. A gazdák egyre inkább arra törekszenek, hogy egyszerre többféle, hatásmechanizmusában is eltérő szert juttassanak ki. A peszticidek 2018. évi nettó árbevétele 99,8 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal múlta alul a 2017. évi bevételt. A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a gyomirtó szerek átlagára 2 százalékkal csökkent, a gombaölőké nem változott, a rovarölőké 7, míg az egyéb szerek (lombtrágyák, növénykondícionálók, biostimulátorok) ára 23 százalékkal emelkedett - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztikai jelentésében.

Tavaly a legnagyobb mértékben a rovarölő szerek forgalmazott mennyisége (–20,2%) esett vissza az előző évhez képest, majd ezt követték az egyéb szerek (–14,6 %), a gyomirtók (–7,2%) és a gombaölők (–6,8%). Az egész éves növényvédőszer-forgalom 7,5 százalékát a talajfertőtlenítő szerek adták, a rovarölőknek pedig mintegy a felét.

A legnagyobb mértékben 2018-ban a gyomirtószerekre (33%) volt igény, ezt követi sorrendben az egyébszerek (32%), a gombaölő szerek (20%), valamint a rovarölő szerek (15%) forgalma. Az értékesített volumen alapján 2018-ban a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom 83 százalékát lefedte. 2015 óta a top-5 cég sorrendje az értékesített mennyiség alapján nem változott.

Amennyiben a forgalmazás összértékét vesszük alapul, az arányok a következőképpen alakultak: herbicidek (46%), fungicidek (28%), inszekticidek (15%) és egyéb szerek (11%). A fenti adatok alapján megállapítható, hogy a peszticidek közül a gombaölők egységnyi ára volt a legnagyobb, míg az egyéb szereké a legalacsonyabb 2018-ban.

A külkereskedelmi forgalom alapján 2018-ban a növényvédőszer-import volumene 6,3 százalékkal növekedett, míg az exporté 2,3 százalékkal csökkent 2017-hez képest. A behozatali adatok az alábbiak szerint alakultak. Mint látható, értékben messze az első a partnereink között Németország, míg mennyiségben Franciaország kissé leelőzi.

A mezőgazdasági termékek termelői ára 2018-ban 2,7 százalékkal, a ráfordítás árszintje pedig 4,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest a KSH publikált adatai szerint. A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 5,8 százalékkal növekedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 2,2 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági inputok közül a növényvédő szerek ára 1,3 százalékkal volt magasabb a tárgyévben, mint 2017-ben. A műtrágyák költségei 3,7 százalékkal, a vetőmag ára 5,2 százalékkal emelkedett 2018-ban az előző évhez képest.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu