2021. július 23. péntek Lenke

Hírek - Növény

Ki nem találnád, mivel poroztak be gyümölcsfákat Japánban: eláruljuk, nem méhekkel

Szappanbuborékok felszínén szállított virágporral sikerült megtermékenyítenie körtefákat egy japán kutatócsoportnak.
 
 

A méhek számának globális csökkenése miatt a tudósok régóta kutatják a beporzás alternatív módszereit. Vannak, akik drónokkal kísérleteznek, mások a molylepkéknek, vagy éppen a hangyáknak szánnának nagyobb szerepet a növények beporzásában. A legújabb eredményeket pedig japán kutatók produkálták, akik egy speciális buborékágyúból fújtak ki finom gömböcskéket, melyek 95%-ban sikeresen porozták be a körtefák virágait. Jelenleg a beporzó szappanbuborékokat kilövő drónokat tesztelik, derült ki a HVG.hu cikkéből.

A beporzás sok gyümölcs- és zöldségféle termesztésének alapja, ezért a kutatók többféle módszert megvizsgáltak már. Amikor drónok közvetlenül szórtak pollent a növényekre, az eljárás közben károsították a virágokat, noha csak két centiméteresek voltak.

Mijako Eidzsiro, a japán Tudományos és Technológiai Kutatóintézet munkatársa egy nap az otthonukhoz közeli parkban játszott a kisfiával, buborékokat fújtak. Az egyik buborék a gyerek arcára szállt, Mijako innen merítette az ötletet.

A fiam arcának semmi baja se lett az ütközéstől, ezért az jutott eszembe, hogy a virágoknak se ártana a szappanbuborék és ideális szállítója lehetne a pollennek

– mesélte Mijaki Eidzsiro.

Laboratóriumban mikroszkóppal megállapították, hogy a buborék valóban szállítja a virágport. Mijako és kollégái olyan "kémiailag feljavított" buborékot fejlesztettek ki, amelyiknek darabja akár 2000 virágporszemet is szállít. A találmányt egy körtéskertben próbálták ki. A buborékok kilövése után mintegy két héttel jelentek meg a gyümölcskezdemények nagyjából olyan mennyiségben, mint amikor méhek nélkül, kézzel, tollseprűvel porozzák be a gyümölcsfákat.

Nem volt jelentős különbség a kézi és a szappanbuborékos porzás sikere között, az utóbbi nagyjából 95%-ot ért el az előbbihez képest

– magyarázta Mijako Eidzsiro.

Az iScience által ismertetett eredmények szerint drónokkal két méteres magasságból 90%-os volt a sikerráta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu