2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Komoly bajban a borászok: heteket csúszik idén a szüret Villányban

Most már biztosan csúszik a szüret Villányban az időjárás miatt: a tavaszi hideg nem tett jót a hajtásoknak. Minden évben az Irsai szőlőfajtát szüretelik először, azonban az még nem érett meg a leszedéshez.
 
 

Szende Gábor, a Szende Pincészet borásza szerint az elmúlt években ilyenkor már készülődtek az első szüretre, de ez most két-három hetet késik majd. A borász az időjárást okolja a csúszásért - derül ki az ATV riportjából. Elárulta, hogy az elején nagyon hideg volt, és nehezen indultak meg a hajtások. Úgy gondolták, a nagy meleg majd behozza a késést, de most úgy néz ki, hogy nem.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vörös fajták szüretelése is késni fog-e. Zalában is az időjárás okozott gondot, most az esőt várják a borászok. Császár Katalin, a Cezar Winery ügyvezető igazgatója úgy véli, az idei nem lesz jobb, mint a tavalyi volt. 

Egyelőre úgy látjuk, ugyanott tartunk a termés minőségében

 – fogalmazott.

Elsőként próbaszürettel kezdenek majd a borászatok, a mintából kipréselt szőlőlében cukor- és savtartalmat, valamint a Ph-értékét mérik. Amennyiben ezek az értékek megfelelőek, elindulhat a nagyüzemi szüret.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben