2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Növény

Koronavírus: több tucatnyi külföldi idénymunkás fertőződött meg egy brit gazdaságban

A brit hatóságok lezártak egy gazdaságot Herefordshire térségében, miután az ott dolgozó vendégmunkások közül 73 megfertőződött a koronavírussal. A családi vezetésű vállalkozás Nagy-Britannia egyik legnagyobb brokkoli-, lóbab- és tűzbabtermesztője. A gazdaságban jobbára Kelet-Európából származó idénymunkások dolgoznak.
 
 

A Malvernhez közeli Mathon településen található az AS Green & Co. gazdasága, ahol több tucat idénymunkás fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és több alkalmazott teszteredménye sem ismert még. A gazdaság 200-nál is több idénymunkást foglalkoztat, akik mind önkéntes karanténba kényszerültek a birtokon felállított mobil otthonokban, írta meg a FarmingUK. A karanténba került munkásokat a Hereford megyei tanács látja el élelmiszerrel és a létfenntartáshoz alapvető fontosságú holmikkal. A tanács azon az állásponton van, hogy még idejében léptek, és a vírust sikerült időben feltartóztatni.

Az AS Green & Co szóvivője elmondta, hogy a gazdaság keményen dolgozó, kulcsfontosságú munkásainak jóléte a vállalat részéről elsődleges prioritást élvez. A szóvivő azt is elmondta, hogy már kapcsolatba léptek az egészségügyért és szociális ellátásért felelős minisztérium (Department of Social Health and Care - DHSC) Public Health England (PHE) nevű szervezetével, és velük, valamint a Hereford megyei tanáccsal együttműködve próbálják meg a koronavírus-járvány elterjedését megakadályozni. Elővigyázatossági intézkedésként a gazdaságban már meg is kezdték a többi kulcsfontosságú alkalmazott tesztelését is, ide értve a vállalat vezetőségét és mindazokat a látogatókat, akik kapcsolatban állnak az AS Green & Co társasággal. Mostanáig az idénymunkásokét leszámítva minden teszteredmény negatívnak bizonyult.

A PHE közölte, hogy a gazdaságban vírus továbbterjedése ellen intézkedések széles körét vezették be, mint például a helyben végzett tesztelést, valamint szociális távolságtartásra és rendszeres kézmosást írtak elő mindenkinek. Katie Spence, a PHE területi egészségvédelmi igazgatója elmondta, hogy a járvány jelenlegi szakaszában várhatóan további eseteknek lehetnek tanúi. A szakember elmondta, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service – NHS) iránymutatásainak megfelelően a koronavírus-fertőzött embereket a PHE arra kérte, hogy hét napig vonuljanak önkéntes karanténba, a velük egy háztartásban élők és közeli kapcsolatban állók pedig 14 napig tegyenek így.

Mivel mostanság egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nagy élelmiszer-előállítóknál járványkitöréseket észlelnek, az a döntés született, hogy a gazdaság minden alkalmazottját le kell tesztelni. Nagy-Britanniában alig három héttel ezelőtt több mint 200 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a 2 Sisters Anglesey-ben található húsfeldolgozójában, és 10 esetet regisztráltak a Tulip West tiptoni üzemében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu