Újabb mentőövet kaptak a magyar borászok: már igényelhető a következő támogatás

Újabb mentőövet kaptak a magyar borászok: már igényelhető a következő támogatás

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt még mindig a pincékben pihen a hazai és az európai uniós borászok készleteinek java, holott lassan megkezdődik a szüreti időszak. A feleslegtől a lepárlóüzemek szabadíthatják meg a termelőket, a válságmentő intézkedésre itthon mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A szakemberek szerint a támogatás 250 ezer hektoliter bor lepárlását biztosíthatja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Komoly érvágást jelentett a magyarországi és az európai uniós borágazatnak a koronavírus-járvány, valamint a betegség terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedések zöme. A turizmus és a vendéglátóipar szinte teljes leállása miatt a borászatok egyik napról a másikra veszítették el piacuk jelentős részét, írta meg a Magyar Nemzet. A Borászati Vállalkozások Európai Bizottságának becslése szerint az unió borfogyasztása körülbelül 30%-kal esett vissza a HoReCa (szállodák, éttermek, kávézók) szektor leállása miatt. Értékben a csökkenés még ennél is drasztikusabb. Mivel a szupermarketek jellemzően alacsonyabb kategóriájú borokat árulnak, a bevételkiesés elérheti akár az 50%-ot is. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke szerint a minőségi borokat előállító, vendéglátásba szállító borászatok eladásai akár 60-80%-kal is visszaeshettek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet miatt.

Az el nem adott készletek az idei szőlőszüretre is komoly hatással lehetnek. A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják. A borászatoknak még a szüret előtt mérlegel­niük kell, hogy ezek a tételek eladhatók-e, hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy amíg a múlt évben Magyarorszá maga kezdeményezte Brüsszelben a különböző piacmentő intézkedések - a zöldszüret és a krízislepárlás - bevezetését, az idén a járvány miatt az Európai Unió alanyi jogon biztosítja a tagállamoknak a válságkezelési lehetőségek ezen módoza­tait.

A magyar kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára s alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére

- mondta Brazsil Dávid.

Magyarországhoz hasonlóan az olasz, a francia és a spanyol területeken ugyancsak kezdeményezték a krízislepárlást. Az intézkedés elsődleges célja a piaci nyomás csökkentése a bor- és a szőlőpiacon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben az évben a 2,5 mil­liárd forint forrással tervezett krízislepárlás kínál alternatívát azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek. Brazsil Dávid szerint minden termelő önkéntes alapon vehet részt a programban, az intézkedés egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy mivel a lepárlóknál keletkező alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, ezért az alkoholtermékek piacát nem terheli tovább, ugyanakkor komoly segítséget jelenthet a járvány elleni további védekezésben.

A szakember szerint a lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56-115 forintot fizethet a termelőnek literenként. Egy borászat legfeljebb 2000 hektoliter saját előállítású borral vehet részt a támogatásban. A felső korlát meghatározásával ki lehet szűrni a spekulánsokat és biztosítani lehet azt, hogy minél több kistermelő tudjon élni a válságmentő intézkedéssel. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a borok beszállítására szeptember 25-ig lesz lehetőség.

A HNT számításai szerint a 2,5 milliárd forintos keret hozzávetőlegesen 250 ezer hektoliter bor lepárlását teszi lehetővé. Ám arra egyelőre a terméktanács sem tudja a választ, hogy végül hány termelő, mekkora mennyiségben él a lehetőséggel. A részvételi kedv nagyban függ majd a borászok készleteitől, a kialakuló szőlő felvásárlási és a boráraktól is. Brazsil Dávid szerint az év hátralévő felének forgalma nagyban függ a járványhelyzet alakulásától. A terméktanács a nyári időszakban ­promóciós kampánnyal is igyekszik segíteni az értékesítést.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?