2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Makro adatok a gazda szemével: Egyre népszerűbb a sütőtök, érdemes kipróbálni

Jellemzően szeptember végével indul a sütőtökszezon, amelynek fő fogyasztási szezonja az október-novemberi időszakra tehető, köszönhetően a Halloween ünnepének is. A sütőtök amellett, hogy egészséges (karotin, C-vitamin, kalcium- és foszfor tartalom), további előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik: ízletes és olcsó alapanyag. A felhasználhatósága is széleskörű: levesként, főételekhez köretként, de akár desszertekhez is felhasználható. Gyermekként is az első zöldségélményeink között szerepel a sütőtök, a bébiételek többsége jellemzően sütőtököt is tartalmaz. Az elsőre talán bonyolultnak tűnő konyhai feldolgozása számos háziasszonyt elriaszt, de már megszokhattuk, hogy az élelmiszeripar kiszolgálja a fogyasztói igényeket – az USA-ban például ma már szinte minden üzletben kapható a konyhakész felhasználásra alkalmas sütőtökpüré konzerv.
 
 

A FAO adatai alapján a világ töktermelése az elmúlt 20 évben dinamikusan növekedett – 2018-ban a globális töktermelés 27,6 millió tonna volt, amely 2000-hez képest 60%-os növekedést jelent! Földrajzilag a legjelentősebb régió Ázsia, amely a globális termelés több mint 60%-át adja, Európa részesedése alacsony, 15-16% körül alakul. A két legjelentősebb töktermelő ország Kína és India, amelyek együttesen a globális termelés nagyságrendileg 50%-át adják. Kína folyamatosan növeli a termelését, az elmúlt 20 évben több mint duplájára emelkedett a kínai töktermelés.

forrás: FAO, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján hazánkban Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt – elsősorban a Tiszántúlon, a legnagyobb termőterület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közel 600 hektárral. A hétköznapi életben a kerek, narancssárga sütőtök képe él, de a sütőtök formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).

A NAK adatai alapján a hazai fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kg, amelyet fedez az évi 30-35 ezer tonna termés. Az import elsősorban az egyenletes ellátást biztosítja.

Használjuk ki tehát a mostani sütőtök szezont és fogyasszunk minél több friss sütőtököt, a háziasszonyok pedig bátran ismerkedjenek ezzel a konyhai alapanyaggal, feldolgozása csak elsőre tűnik nehéznek – ha pedig tehetjük, válasszunk feltétlenül hazai terméket. Kihasználva az első éves kiskerti sütőtöktermesztésem eredményeit magam is így teszek, a cikk írásakor a saját készítésű sütőtökkrémleves mellé egy egyszerűen elkészíthető sütőtökös sütemény társul majd pénteki ebédként.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben