Még mindig hiszünk a sokszor korrigált USDA termésbecsléseknek?

Még mindig hiszünk a sokszor korrigált USDA termésbecsléseknek?

Takarék Agrár24
2020 év elején úgy tűnt, hogy hatalmas gabonatermésre számíthatunk, nyárra pedig hirtelen "bezuhant" a termelés és megnőtt a vásárlási kedv. Ennek megfelelően reagáltak is a gabonaárak: először meredeken zuhantak, azután pedig komoly emelkedésnek indultak. Nyár közepére már az is kiderült, hogy az időjárási viszontagságok mekkora kárt tettek az északi félteke gabonaállományaiban, illetve a déli féltekén milyen időjárási feltételek mellett fejlődhetnek az elvetett növények.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

De mit gondolhat egy mezőgazdasági termelő egy olyan év után, mint a tavalyi? Kétségtelen, hogy a tavalyi és jelenleg is tartó rally-ba a koronavírus járvány - készletfeltöltések zajlanak - is jócskán bezavar, ugyanakkor a klíma és a megszokott időjárás is változásban van, megnövekedett a szélsőséges időjárási jelenségek előfordulása és intenzitása.

2021.02.16-án jelentették Észak Amerikából, hogy egy északi-sarkvidéki hidegáramlat komoly áramkimaradásokat okoz és tönkre teheti a búzatermés egy részét, ugyanis a hidegáramlat mögött mínusz 22 Celsius fokot is mértek, csekély hótakaró mellett. Ennek eredményeként kedden (2021.02.16.) a búza ára közel 3 százalékkal emelkedett Chicagóban. Az elemzők attól tartanak, hogy a fontos búzatermő területeken a rendkívül hideg nagymértékben károsíthatja az őszi búza állományokat, amit tetéz, hogy a houstoni hajócsatorna - 85 km-es vízi út, amely az amerikai olaj- és üzemanyag-export, valamint a gabona és egyéb termékek szállítása szempontjából kulcsfontosságú - nem üzemel, sok terminál zárva tart. 
Ebből is látható, hogy mennyire fontosak az időjárási kilátások a kínálat és az árak alakulása szempontjából. Ez valószínűleg a következő USDA jelentésben is meg fog jelenni!

Miért is fontos ez?

Az időjárás, meghatározó szerepet tölt be a növények fejlődésében, így a termesztési adatok alakulásában is, ami számunkra leginkább a hozamokban és az egyes termésmennyiségekben nyilvánul meg. A várható betakarítási mennyiséget, a termés-előrejelzéseket a termelési cikluson keresztül egy dinamikus folyamatként kell felfogni, amelyet rendszeresen a valósághoz - vagyis az időjárás hatásaihoz - kell igazítani, annak függvényében, hogy az kedvezően, avagy kedvezőtlenül hat a növény fejlődésére.

Kritikák az előrejelzésekkel kapcsolatban

A kritikák hallhatóak az USA-ban és Európában is, a gazdák újra és újra felvetik, hogy az USDA becslések és előrejelzések követhetetlenek, következetlenek és hiányolják a transzparens kommunikációt. Az is felmerült már a gazdákban - leginkább Európában -, hogy akár valamiféle manipulációra is szolgálhatnak az USDA jelentések, ideértve a gabonaárak befolyásolását is. De vajon, ez hosszú távon is lehetséges?

A betakarítási becslések alapja nagyrészt minden országban és régióban hasonló. A kiindulópont az ősszel, vagy tavasszal elvetett területekre vonatkozó becslések, amelyek nagyrészt a gazdálkodók felmérésein alapulnak, ami kiegészül műholdas, drónos megfigyelésekkel és az innen kapott adatok értékelésével. Ezeket a termesztési adatokat további felmérések révén rendszeres időközönként frissítik -, amiket ezután mérésekkel és összehasonlítással validálnak.

Miért állítják be folyamatosan a hozamokat?

A betakarítási becslések fontos adata a várható hozam, mely erős függésben van a vegetációs időszak időjárásától. Gondoljunk csak a tavaly éveleji aszályára, ami után mi sem gondoltuk volna, hogy a búza hektáronkénti átlaghozama elérheti az 5 tonnát. Alapvetően gabonatermés estében az első nagyon korai becslések a korábban feltételezett termőterületek - előző évek átlaga - nagyságán és a hosszú távú átlaghozamokon alapulnak. Ezt ugyanakkor az egyes évek kiugró termőterületi változásai torzíthatják és így állhatnak össze a tavalyihoz hasonló előrejelzési- és becslési hibák.

Az Európára, Franciaországra és Németországra vonatkozó korai termés-becslések ennek megfelelően hibásak voltak a kedvezőtlen időjárás miatt lecsökkent termőterület okán. A világ más régióiban azonban az ellenkező helyzet alakult ki: itt a termőterületek gyakran lényegesen nagyobbak voltak tavaly, mint 2019-ben. Ez történt Oroszország, Ausztrália, Kanada, India és Kína esetében és ez eredményezte, hogy a globális búzatermés kezdetben, papíron óriásinak ígérkezett, bár nyilvánvalóan meglehetősen alacsony lett Európában.

A globális búzapiac nagyon szorosan összekapcsolt piac, az árakat a legfontosabb exportkereskedelmi központokban alakítják ki. Tegyük hozzá, hogy az EU a betakarított mennyiségének csaknem negyedét, Oroszország pedig több mint a felét a világpiacon kell, hogy értékesítse. Terméstől függően Németország búzatermésének felét szintén exportálja, ahogy hazánk is. Ez óriási hatással van az adott hazai piac árképzésére. És vissza is térhetünk a termőterület, időjárás változókra a termésmennyiség vonatkozásában.

Ha változnak az adatok, természetesen változnak az árak is, és ezt senki sem tudja igazán önállóan befolyásolni. A határidős piac ideális esetben az összes elérhető információt tartalmazza a terményről és azonnal tükrözi a globális, valamint regionális adatok legkisebb változását is.

Ami a termésbecslést végző intézményeket illeti, az USDA a figyelem és a kritika fő hangsúlya. Az ok egyszerű: a világon egyetlen termésjelentés sem befolyásolja annyira a piacokat és az árakat, mint az USDA jelentése. Ez annak is köszönhető, hogy az USDA jelentését a piaci szereplők - minden kritika ellenére - kötelező munkaanyagként fogadják el. 
Mindazonáltal az USDA korrekciói - ha mást fogadnának el alapvető munkaanyagnak, akkor az övé is - nagy árugrásokhoz és a globális mérleg kiigazításához vezethetnek. Ennek hátterében általában az Egyesült Államokban vagy más, a piac szempontjából fontos régiókban - például Oroszországban, vagy Európában - bekövetkezett jelentős strukturális, vagy időjárási változások állnak. 
AZ USDA jelentései mellett a Nemzetközi Gabonatanács (IGC), a FAO -, az EU, ezen belül a Strategy Grains (Tallage), az Agritel, a Raiffeisen Szövetség (DRV) és a Német Gazdák Szövetségétől (DBV) is készít előrejelzéseket, de ezek hatása a piacokra és az árakra csekély.

Forrás: https://www.agrarheute.com/

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?