Megszólaltak a magyar gazdák: ezzel a növénnyel rendesen meggyűlik a bajuk idén

Megszólaltak a magyar gazdák: ezzel a növénnyel rendesen meggyűlik a bajuk idén

Nincs könnyű dolga idén a repcetermesztőknek se. A tavaly nyár végi, ősz eleji időjárás már vetéskor komoly kihívások elé állította a gazdákat, de később sem javult számottevően a helyzet. Az egyszer túl kevés, majd túl sok csapadékon kívül az enyhe tél és a hideg tavasz is megviselte a növényeket, nem beszélve az esetleges vadkárokról és egyéb felmerülő költségekről. Az ország különböző területein óriási eltérések tapasztalhatóak a repce fejlettsége és egészsége terén, ami kihat a várható terméshozamokra is. Az Agrárszektor több gazdát is megkérdezett, hogyan látják most a repce helyzetét Magyarországon.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szokatlanul hideg, nem ritkán fagyos napok után végre elkezdett melegedni az idő, amire már nagyon nagy szüksége volt a szántóföldi növényeknek. Az őszi kalászosok a szárbaindulás fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Ezt azonban megviselte az áprilisi hideg, amelynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A repce virágzása azonban nem öröm mindenkinek. A méhészek ugyanis arra panaszkodnak, hogy hiába borult virágba a szezon első mézelő növénye, ha a hűvös időjárás miatt a méhek nem tudnak kirepülni. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke már azt jósolta, hogy idén nemcsak az akácmézből, de a repcemézből is igen kevés lesz. Az Agrárszektor emellett több gazdát is megkeresett a repce állapotával és a várható terméshozamokkal kapcsolatban. A megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy az ország egyes részein óriási eltérések tapasztalhatóak.

Németh Zoltán, a Zala megyei a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy 530 hektáron termesztenek repcét, és ennek 60%-a 160-170 centiméteres magasságú már, fenológiailag jó képet mutat. A maradék 30-40%-ot közepes minőségűnek értékelte a szakember. Németh Zoltán beszámolt arról is, hogy amit időben el tudtak vetni, az jól sikerült, de amit csak szeptemberben, az gyengébb képet mutat. A baki székhelyű vállalat növénytermesztési ágazatának vezetője szerint a fagyok, a hidegek és a szél negatívan befolyásolták a repce fejlődését, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a hűvösebb időjárás segített az aszályosabb időszak átvészelésében, mert nem nyúltak meg a növények, később pedig "be tudták hozni magukat". A szakember elmondta, hogy a vállalat intenzív gazdálkodást folytat, a repcénél a 4. növényvédelmi beavatkozás zajlik éppen. Németh Zoltán úgy ítélte meg, hogy a károsítókkal nem volt problémájuk, és valószínűleg később se fognak gondot jelenteni számukra.

A Fejér megyei Enyingen található a Mezőszöv Zrt. 250 hektáron vetettek repcét. Ahogy Deli Pétertől, a vállalkozás egyik szakemberétől megtudtuk, az állomány olyan állapotban van, amilyenben lennie kell. Korábban a hideg okozott ugyan gondokat a különféle kultúráknál, de a repcét nem érte semmiféle kár. Deli Péter beszélt arról is, hogy kifejezetten jó termésre számítanak legalább 3 tonnára hektáronként. A szakember ugyanakkor jelezte, hogy ha kapnának még egy kis esőt, az sokat segítene.

Fogarasi János, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykun 2000 Kft. főagronómusa az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy tavaly 117 hektáron vetettek repcét, ami jelenleg - sajnálatos módon - teljes virágzásban van. A kisújszállási vállalat szakembere elárulta, hogy a szárazság és a hideg miatt gyenge a mostani állományuk, ősszel tőállomány-csökkenés lett, a tél során az átvonuló vadlibák okoztak károkat, tavasszal pedig a belvíz. Fogarasi János úgy becsülte, hogy hektáronként 2 tonnányi termésre számíthatnak idén.

A tarpai Guti és Fiai Bt.-től Guti Rudolf elmondta, hogy tavaly csak 20 hektáron vetettek repcét, a nyár végi, ősz eleji időjárás miatt nem tudtak többet vetni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozásnak ez a problémája amúgy nem korlátozódik csak a repcére, búzából se tudtak annyit vetni, mint terveztek, az is áll a raktárukban. A szakember elmondta, hogy a repceállományuk körülbelül 80%-os, a fennmaradó 20%-ot a belvízfoltok és az őzek károsították. Guti Rudolf beszélt arról is, hogy május elején a jég okozott némi kárt a gyümölcsösükben és a repcében is, ám mindezek ellenére 3,3-3,5 tonna/hektáros terméshozamra számítanak. A szakember szóvá tette, hogy az elmúlt hetekben úgy alakult az időjárás, hogy csak hétvégén van jó idő, ekkorra kell időzíteni a növényvédelmi kezeléseket.

Összességében elmondható, hogy a gazdák - noha az egyes tájegységeken más-más gondokkal küzdöttek eddig - tulajdonképpen ugyanazt szeretnék: tavaszi, vagy inkább már nyári meleget és csapadékot. E kettő híján ugyanis a vártnál jóval gyengébb termésre számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?