Mikor permetezzek és mivel? - Érvek és ellenérvek repcevirágzáskor

Agrárszektor
Teljes virágzásban van a legtöbb repcetábla. Napi szinten járják most a táblákat, hiszen a fénybogár kártétele már lecsengőben, de már érkeznek az ormányosok. Egyszer már permeteztünk, de hamarosan ismétlésre is szükség lesz. De este vagy nappal, gombaölővel vagy anélkül? Sorra vesszük a pró és kontra érveket, mivel az újabb tiltások nyomán sokan összezavarodtak, mások pedig eleve rosszul mérték fel a költségelemeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ország nagy részén teljes virágzásban van a repce. Ilyenkor már nem szabad klórpirifosszal (pl. Dursban, Nurelle-D, Pyrinex) vagy indoxakarbbal (Avaunt) védekezni a kártevők ellen. Csak méhkímélő technológiában (naplemente előtt egy órával kezdve este 11-ig) vethetőek be az olcsó, taglózó hatású piretroidok. Ezek munkaszervezési szempontból és a rezisztencia kialakulásának viszonylag nagy kockázata miatt okozhatnak fejtörést a gazdáknak. Ismert piretroid-készítmények a Karate Zeon (lambda-cihalotrin), a Sumi Alfa (eszfenvalerát), a Cyperkill (cipermetrin) vagy a  Rapid (gamma-cihalotrin). Ezeket 1000-1500 forintos hekáráron meg lehet vásárolni.

A Mavrik (tau-fluvalinát) az egyetlen piretroid, amelyik méhekre nem jelölésköteles, tehát nappal is kiadható. A többi kedvelt nappali készítmény a felszívódó neonikotinoidok közül kerül ki. Az egyik hatóanyag az acetamiprid (pl. Mospilan és Gazelle), amit egy szezonban egyszer lehet kipermetezni, a másik a tiakloprid (pl. Biscaya és Calypso), amit alapesetben kétszer. Ezek 4-4500 forintos hektáráron kaphatók, vagyis 3,5-4-szer drágábbak, mint egy piretroid, ellenben normál munkaidőben kifújhatók.

Vannak olyan készítmények, amelyek a két hatóanyagcsoport előnyös tulajdonságait egyesítik, vagyis piretroidot és neonikotinoidot is tartalmaznak, így a hatásuk hosszan érvényesül.  Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy a piretroid összetevő mennyire biztonságos a méhek a szempontjából. A tau-fluvalináton kívül nincs más, ami nappal is bevethető. Az esti permetezésre viszont kiváló lehet az olyan kombinált hatásmechanizmusú készítmény, mint a Proteus vagy a Gazelle Pro.

A napszakon kívül van még egy fontos szempont, amit mérlegelni kell. Az acetamipridről kiderült, hogy tebukonazollal keverve - márpedig a gombaölő szeres kezelésre szükség lehet az esők után - veszélyessé válik a méhekre. Németországban már tavaly óta tiltják a legismertebb acetamiprid hatóanyagú inszekticid, a Mospilan más készítményekkel való keverését, de még a felületi feszültségcsökkentő hatásfokozókat sem engedélyezik hozzá. Magyarországon egyelőre még szabad a Mospilannal (és más acetamipriddel) virágzó repcében permetezni. Kizárólag napnyugta előtt, amikor a méhek már nem járják a táblát, tebukonazollal keverve is használható. Sok növényvédős most úgy ítéli meg: jobb a békesség, és inkább semmilyen gombaölő szert nem tesz a rovarölő szeres tankba.

Azok a termelők tehát, akik a nappali technológiát részesítik előnyben, így gondolkodnak:

  • 1. Nappal nem kell túlórapótlékot fizetni. Márpedig az ember drágább, mint a neonikotinoid és a piretroidot árkülönbözete.
  • 2. Ha a hidastraktor bérgép, könnyebb és olcsóbb nappalra megszervezni a munkáját, mint estére.
  • 3. Nappal több az idő, gyorsabban lehet végezni, nem kockáztatjuk egy újabb eső érkezését.
  • 4. Viszont alaposan át kell gondolni, hogy kompatibilis-e a készítményünk a gombaölővel, különben az utóbbiból egy plusz menetre lesz szükség.

Akik este permeteznek, így gondolkodnak:

  • 1. Nincs teljesen ártalmatlan szer, a méhekre nem jelölésköteles készítményeket is biztonságosabb naplemente után kifújni.
  • 2. Belekeverhető a gombaölő szer is a tankkeverékbe, vagyis nincs szükség kétmenetes kijuttatásra. A plusz egy menet gázolajköltsége drágább, mint túlórabért fizetni.
  • 3. Tovább csökkenti a költségeket, hogy este az olcsó piretroidokat is választhatjuk.
  • 4. Nő viszont a kockázata annak, hogy a lassú munkavégzés miatt kicsúszunk az optimális időjárási ablakból.

Az agrárszektor.hu tapasztalata szerint sokan végletesen gondolkodnak: a legbiztonságosabb szert is csak este permetezik ki, és akkor sem keverik gombaölővel, míg másoknak - kerül, amibe kerül - csak a gyorsaság számít. Nem biztos, hogy a végeredmény valóban a leghatékonyabb megoldás lesz. Érdemes tehát végiggondolni az eddigi gyakorlatot az alapján, hogy

  • az Ön által használt permetezőgép mekkora területteljesítménnyel dolgozik, azaz mennyire gyorsan végez;
  • milyen bérmegállapodásban van az embereivel, lehet-e másképp is kompenzálni a túlórát (pl. szezonon kívül szabadidővel);
  • milyen tapasztalatai vannak a piretroidrezisztenciával (hat-e a szer), vagy a helyi méhészekkel (volt-e már zűr).
Ha a fentieket egymással összeveti - idő, pénz, kockázat - akkor ezek mellett el kell hogy törpüljön a készítmény hektárára. Döntsön a fentiek alapján az időpontról, és ehhez igazítsa hozzá a technológiát, ne fordítva. Ne engedje, hogy egy 3 ezer forintos hektárárbeli különbség elterelje a figyelmét a sokkal fontosabb költségelemekről és kockázatokról.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31