Panaszkodnak a termelők: hiába csávázott a repce, mégis permetezni kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban is csendes, nyugodt, frontoktól mentes időjárás volt az országban. Lényeges mennyiségű csapadék sehol sem hullott, így semmi sem zavarta a napraforgó-betakarítás befejezését. A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így hamarosan a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet. Az őszi káposztarepce viszont nem kapott annyi csapadékot, hogy egyöntetűen fejlődhessen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A repceállományt fiatal korában támadó rágó kártevők komoly károkat okozhatnak az ország minden tájegységén, ha a gazdák nem védekeznek ellenük időben, figyelmeztetett növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A repcevetések táblaszegélyein máris jelentős a kár a bolharágások miatt, különösen ott, ahol megrekedt a növények fejlődése. Több termelői panasz is érkezett arról, hogy napjainkra eltűnt a rovarölő szeres vetőmagcsávázás hatása, ezért elkerülhetetlen lesz a területek állománykezelése, amit feltételezhetően meg kell majd ismételni a későbbiek során.

A bolhák jelentette veszély mellett fontos kiemelni, hogy a repcedarazsak még most is rajzanak, rakják tojásaikat, de már nem a zöldítésben termelt keresztesvirágú növényekre, hanem a frissen kikelt repcevetésekre. Ha a gazdák nem védekeznek, a lárvák kártételére egészen a fagyok beálltáig számítani lehet, ezért nem lehet megspórolni a rendszeres megfigyelést. A mocskospajor több területen már akkora károkat okozott, hogy a repcevetésekből jókora darabokat ki kellett tárcsázni. Ezek helyére őszi kalászos kerülhet majd, de nagy rá az esély, hogy a kártevő talajfertőtlenítés híján ezekben a vetésekben is kárt okozhat.

A többségében megérett kukoricaállományokban tetemes a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke okozta kár. A kártétel minden bizonnyal kihatással lesz a termés nagyságára is. A száraz idő pozitív hatása, hogy a jelentős rágási kár ellenére eddig jelentéktelen nagyságú a csőfuzáriózis, pedig az utolsó nagyobb országos csapadék után azonnal jelentkeztek az első fertőzési tünetek. Egyelőre nem erősödött a csőfertőzés, de a beteg táblákon a következő tartós csapadék újabb fertőzési hullámot indíthat el. A jövő évi kukoricamoly fertőzési nyomásának csökkentése érdekében most is fontos lesz a kukorica szárának alapos felszecskázása, mert a kártevő hernyója a szárak tövén telel át. Ha a szárzúzás során talajszintig sikerül felaprítani a szárat, az a hernyók jelentős részét elpusztítja.

Szántóföldön gazdálkodókat is érinti, hogy a hűvösebb éjszakák miatt kissé csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de kártétele nem szűnt meg teljesen, inkább a kertészeti kultúrákra tevődött át, illetve rendszeresen felbukkannak a lakóépületek közelében, ezért célszerű az ajtókat, ablakokat mindig gondosan bezárni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03