2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Növény

Minden perc számít: most már bármikor megjelenhetnek a kártevők a gyümölcsösökben

Az elmúlt időszak időjárását a kettősség jellemezte. Míg napközben általában 10 Celsius fok körüli hőmérséklet uralkodott, éjszakánként rendre fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Az éjszakai hideg ellenére a növények fejlődése töretlenül folytatódott, a mandula és a kajszi virágzik, az őszibarack virágzásának kezdete is már csak napok kérdése. A bogyósok levelesednek, a többi gyümölcsféle zöldbimbós állapotban van. A Duna-Tisza közi kajszisokat erősebb fagy érte, másutt fagykárokról nem érkeztek információk, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.
 
 

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására, írja a magyarnovenyorvos.hu. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte levélbolhák megjelenése, ellenük az olajos-kénes lemosás még a hatékony megoldás. Külön ki kell emelni a legkorábban szívogató almafa-levélpirosító levéltetvet és a ribiszke hajtászsugorító levéltetűjének kártételét, mert ezek látványos tüneteket produkálnak a növények levelein.

A csonthéjas termésű gyümölcsféléken, különösen a virágzó és virágzás előtti állapotban levő mandula-, kajszi- és őszibarackfákon elengedhetetlen a moníliás virág- és hajtásfertőző betegség elleni védelem folytatása, mert a kórokozó az esőmentes napok ellenére is támad. A virágzó fákon most kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ad megfelelő védelmet, a zöldbimbós állapotú fákon most még a rezes- és kontakt készítmények is hatásosak.


Az alma lehullott lombján áttelelt varasodás szaporító képlete még nem szóródik, a mikroszkópos vizsgálatok szerint még éretlenek az aszkosórák. A körtésekben március első napjaiban megjelentek az első körte-levélbolhaimágók, a tojásrakás az elkövetkező napokban várható, melynek kezdetéről a vesszők és a rügyek vizsgálatával lehet meggyőződni.

A szőlő még nyugalmi állapotban van, de a nedvkeringés már megindult, az elvégzett rügyvizsgálatok alapján nem tapasztalható rügykárosodás. Most kell elvégezni a lemosó permetezéseket a szőlőben is az áttelelt kórokozók ellen réz- és kéntartalmú készítményekkel, az atka és az amerikai szőlőkabóca áttelelő tojásai ellen pedig olajos-kénes készítményekkel.

Az erdő melletti ültetvényekben tavaly sok kárt okozott az ékköves faaraszoló, ezért rendszeresen figyelni kell a rügykárok megelőzése érdekében. Már várható a selyemfényű puszpángmoly áttelelt hernyóinak aktivizálódása, ezért buxus növényeinket rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át, főként a bokrok belsejét.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben