2023. június 1. csütörtök Tünde

Ébredeznek a kártevők: most kell lépni, ha meg akarjuk védeni a fáinkat tőlük!

agrarszektor.hu
Fagyos éjszakákkal és nappali hőrekordokkal, de megérkezett a tavasz. Enyhe volt a tél, tartós hideg az idén sem gyérítette a kéregrepedésekben és a rügypikkelyek védelmében áttelelő rovarokat, gombákat, amelyek így jó erőben várták az újabb évet. Érdemes minél előbb elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését és más kerti munkákat.

Érdemes elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését. Ezzel megakadályozhatja az ember azoknak a kifakadó, kis leveleknek a károsodását, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a fák életének a beindításában. A tavaszi lemosás nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A növények fejlődést lassító éjszakai fagyok, nappali lehűlések hatására elhúzódóan fakadnak a fák, így még senki sem késett el a munkákkal - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A károsítók összetételében tavaly óta nem történt változás. A 2021-re engedélyezett növényvédő szerek listája alapján ezek a teendők:

  • A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket kell használni.
  • Olajos rovarölőkkel a rovarok, atkák ellen kell kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.
  • A tölgy csipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, 2020-ra Budapesten is jelentős kártevő lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán csipkéspoloskánál leírtakkal. Tehát most a törzsön, az ágakon található, imágó alakban. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust.
  • Bőséges lémennyiséggel ezek száma is gyéríthető ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények választéka megfelelő: pl. a Vekatafid A, Champ DP, Microthiol Special, Thiovit Jet. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek ott inkább az alsó dózisokkal kell dolgozni.
  • A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat - az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt - lombtrágyáként engedélyeztették (mint például a Tiosolt és a réz-szulfátot). Ezek is bevethetőek a közterületeken.

Az Agrárkamara kiemelte, hogy a megfelelő növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében valószínűleg választania kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjon a hajtások hervadását, levélérszáradást előidéző apignomónia gomba ellen, vagy olajos készítménnyel permetezzen a csipkéspoloska ellen. Amennyiben a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kis leveles platánon. A vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdázásáról bővebb információ itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?