2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Most érkezett a hír: 58 ezer tonnányi gabona hagyta el Ukrajna kikötőit

Három hajónyi gabonaszállítmány indult útnak Ukrajnából. A török külügyminisztérium közlése szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott. A három hajóból egy Írországba, egy Nagy-Britanniába, egy pedig Törökországba tart.
 
 

Három hajón, összesen 58 ezer tonnányi kukoricaszállítmány indult útnak Ukrajnából, közölte a török külügyminisztérium. Az újrainduló szállításokat felügyelő Isztambuli Koordinációs Tanács szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott - írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján. Mint fogalmaztak, az egyik hajó Írországba, a másik Nagy-Britanniába, a harmadik pedig Törökországba tart.

Ukrajna orosz inváziója óta augusztus elsején indult útnak először gabonaszállító teherhajó az ország egy kikötőjéből, korábban ugyanis az orosz hadiflotta blokkolta a kereskedelmi forgalmat, ezzel komoly élelmiszerválságot okozva a világban. Ukrajna - Oroszország mellett - a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az innen érkező kínálat kiesése ezért nagyon megemelte a gabona világpiaci árát, tovább fokozva az élelmiszerválság negatív hatásait. A háború kezdete óta nagyjából 20 millió tonna gabona ragadt az ukrán kikötőkben. A helyzetet végül török közvetítéssel sikerült megoldani, az első gabonaszállítmány útnak indulásáról az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!